Dire Straits – “Communiqué”

Lipanj – 1979.

Dire Straits izdaju drugi album, “Communiqué”.

Nakon meteorskog uspjeha prvijenca i okončane velike turneje, Dire Straits se povlači u Nassau i u studiju snimaju nasljednika. Nije bilo lako napraviti album koji će naslijediti veliki hit.

Da li su uspjeli, teško je jednoznačno odrediti, jer u biti pri bilo kakvom ocjenjivanju ovih dvaju albuma i njihove razlike gazimo po subjektivnom polju.

Ako se mene pita, jesu!

Prvijenac jest donio na scenu svježi izričaj, potpuno nov u prezentaciji i privlačan u pakovanju. Nošen hitom “Sultans of Swing”, album je lansirao grupu ravno u prvi razred otočkog, pa i svjetskog rocka.

“Communiqué” je izašao i po inerciji odmah zauzeo top liste. Ono što nije išlo po inerciji je bilo njegovo penjanje na listama. Jer recimo u Njemačkoj, postaje prvi ikada album koji je u tjednu svog izlaska dospio na #1 mjesto top liste. Podatak je još impresivniji ako se zna da je istovremeno album prvijenac bio na trećem mjestu.

Iako je od strane nekih kritičara ocjenjivan kao blijeda kopija prvijenca, publika je ipak mislila drugačije. Jer da je tomu baš tako, onda se album nakon početne euforije ne bi prodavao. A prodavao se i to monstruozno.

Tijekom svog života, album je certificiran zlatnim priznajem u Americi, u Engleskoj je dobio platinasto. Ipak je Francuska rekorder, jer je u toj zemlji album dobio duplo platinasato priznaje.
Impresivno!


Dire Straits – “Once Upon A Time In The West”

Iako je album nosila singlica “Lady Writer”, koja dolazi na #45. mjesto Billboarda i na #51. mjesto UK Singles Charta, album nedvojbeno krase kompozicije daleko markantnije od nje.

Uvodna “Once upon a Time in the West” postaje potpis benda u drugoj fazi postojanja, dok moj apsolutni favorit na albumu, pa i šire, “Where Do You Think You’re Going?” donosi Dire Straits u neponovljivom izdanju, propitivanja bivstva lirikom i nevjerojatne originalnosti kreiranja atmosfere na muzičkom planu.

I ostale kompozicije na albumu su jednostavno dobre, te ipak sa ove vremenske distance mislim da je “Lady Writer” bila nepravedno isturena kao adut albuma.

Omot albuma je napravila agencija Grant Advertising UK. Te, 1979. godine omot nosi prestižnu nagradu za omot godine prema priznanju magazina NME!

*Detaljnije o ovom albumu možete naći ovdje!


Dire Straits – „Where Do You Think You’re Going“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci