Gene Vincent & His Blue Caps
“Be-Bop-A-Lula”

Lipanj – 1956.

Kada su Gene Vincent i njegov band His Blue Caps izdali singlicu “Be-Bop-A-Lula”, bila je to samo jedna u nepreglednom nizu pretendenata na top liste tog doba.

No, ova je pjesma u sebi imala nešto posebno, nešto što je već na samom početku izdvojilo iz mora sličnih i smjestilo je na prva mjesta top lista. Bila je to jedna od prvih rock’n roll pjesama, u stvari točnije rečeno, jedna od prvih rockabily pjesama koja će osvijetliti put cijelom novom žanru i inicijalno zapaliti iskru koja je buknula uraganskom jačinom u sljedećem desetljeću.

Kako ništa nije nastalo iz ničega, tako je i ova kompozicija povukla korijene iz legislative povijesti, točnije pjesme “Be-Baba-Leba” pjevačice Helen Humes, iz 1945. godine, koju je snimila s orkestrom Lionel Hamptona. A inspiraciju za pjesmu je našao u stripu “Little Lulu”.

Kad se sve skupa pomiješa i stavi u blender, dobivamo … “Be-Bop-A-Lula”, koja postaje kamen temeljac ranog rocka i predmet bezbrojnih obrada. Ako se spomene samo one najveće, The Everly Brothers , Cliff Richard, The Beatles, John Lennon, Paul McCartney, David Cassidy, Elvis Presley, Foghat, Queen, Stray Cats, Boney M, spomenut ćemo samo mali dio od ukupnog broja.


Gene Vincent & His Blue Caps – “Be-Bop-A-Lula”

Gene Vincent po izlasku ove singlice odletio nebu pod oblake, postao je uzor naraštajima koji su tek prohodali u vrijeme njegovog zenita, postao je jedan od onih kotača koji su svojom rotacijom pokrenuli i preokrenuli tokove povijesnih zbivanja i time se upisali u besmrtne.

Možda tih par minuta trajanja ove pjesme i ne zvuči bog zna koliko impresivno, ali ono što je povukla za sobom ni jedna lokomotiva pa i ona na atomski pogon ne bi mogli izvući.

A ona je to elegantno odradila s:

Well be-bop-a-Lula she’s my baby

Be-bop-a-Lula I don’t mean maybe

Be-bop-a-Lula she’s my baby

Be-bop-a-Lula I don’t mean maybe

Be-bop-a-Lula she’s my baby doll

My baby doll, my baby doll

Impresivno!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci