Pink Floyd – “Obscured by Clouds”

Lipanj – 1972.

Album „Meddle“ je u donio embrio nasljednika i istovremeno postavio Pink Floyd na pijedestal progresivnog pokreta. (posebno su bili alergični na pridjev „psihodelični“, pa ga u ovom kontekstu ne bih upotrebljavao, iako, bio je baš to u to vrijeme!).

Grupa radi na novom materijalu i istovremeno kreće na turneju promovirajući „Meddle“. U tijeku turneje ih zatiče poziv režisera Barbet Schroedera s molbom da napišu muziku za njegov novi film „La Vallée“. Imajući iza sebe pozitivno iskustvo s muzikom za film („The Committee“ i „More“), grupa prihvaća i u pauzi turneje odlazi u studio, najprije u Strawberry Studios u Londonu i potom u notorni Château d’Hérouville.


Pink Floyd – “Obscured by Clouds”

Album izlazi i postaje ono što jest, predah ili pak u nekim segmentima most između albuma „Meddle“ i „The Dark Side of the Moon“. Sastavljen je od kratkih kompozicija uz izrazitu upotrebu akustičke gitare, što i u prvom i u drugom predstavlja odmak od cjelokupnog opusa grupe, kako prije tog albuma, tako i nakon njega.

Iako napisan za film i u originalnoj zamisli bez formiranih kompozicija, jer muzika je trebala poslužiti kao backgroud kadrovima filma, grupa na pritisak diskografske kuće uobličava i finalizira kompozicije, te nastaje „Obscured by Clouds“.


Pink Floyd – “When You’re In”

Album u prvi trenutak izazva nevjericu, pogotovo među okorjelim fanovima grupe, u koje je spadao i pisac ovih redaka. Dvije uvodne kompozicije su obećavale da bi nakon njih, došao, jest dobar, ali sasvim običan album, bez eksperimenta, zvukova koji su krasili prethodnika i naposljetku, trominutne kompozicije su bile najmanje i najzadnje što smo tražili u to vrijeme.

No, album isto tako krči put prema top listama te se solidno smješta s obje strane Atlantika.   

Povijesno gledano album ipak odskače od koncepta prethodnika, a pogotovo nasljednika i u biti zauzima donje pozicije u opusu grupe. Ovo nužno ne znaći i da je loš ili očajan, jer i sam Mason kaže da mu je ovo najdraži album matične grupe.

Tako da, … .


Pink Floyd – “Obscured by Clouds” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci