Cockney Rebel – “The Psychomodo”

Lipanj – 1974.

Cockney Rebel je prvim albumom „The Human Menagerie“ požnjeo sve ono što ni jedan bend ne želi, jedno veliko ništa.

Bizarno s današnje perspektive da singlica „Sebastian“ nije omirisala top liste, (osim jedva zamjetne prisutnosti na neki europskim!) i još bizarnije da album takvog sadržaja nije pobudio apsolutno nikakvu pozornost.
Jedino logično objašnjenje je da je to bilo vrijeme kad su „divovi hodali zemljom“ te da je za bilo kakvo izdvajanje od ogromne mase pretendenata na top liste trebalo daleko, daleko više nego je grupa imala u tom trenutku. Uostalom, bili smo svjedoci vremena kad su se pojavili Cockney Rebel, Queen, Mott The Hoople , … , da je cijela generacija danas slavljenih rockera dobila posprdan naziv „manje talentirani supstituti“. Aluzija je jasna.


Cockney Rebel – Psychomodo

U tom metežu neuspjeha, uzaludnih pokušaja da napune barove, a o malim dvoranama da i ne govorimo, Steve Harley privremeno odlazi i snima napuštenu kompoziciju “Judy Teen”. Singlica za divno čudo dolazi na top liste, pozicionira se na #5. mjesto u UK, te daje nade da bi ipak nešto moglo biti iz svega. Uspinjanje singlice na top liste se poklopilo s ulaskom grupe u studio za snimanje drugog albuma.

Ovaj put kockice su se posložile, poglavito zahvaljujući singlici “Judy Teen”, ali i materijalu na albumu.

“The Psychomodo” izlazi i pobire lovorike i dakako auditorij je nahrupio na koncerte na kojima se promovirao album. Kako je turneja odmicala situacija je izmicala kontroli, jer su dvorane bile premale za sve zainteresirane, te su ih organizatori redovno prebukirali, što je pak izazvalo kaos u dvoranama.

Ovim albumom Cockney Rebel su napokon stekli status novih nada i kad su se trebali dokazati trećim albumom, uslijedio je hladan tuš. On je doduše pripremao tijekom turneje, jer se Steve Harley nametnuo kao isključivi lider i autor, što je dovelo do trzavica i naposljetku, po završetku turneje grupa se raspada. Steve Harley nastavlja, ovaj put pod imenom Steve Harley and Cockney Rebel. (najkomercijalniji album je tek slijedio, „The Best Years of Our Lives“ nažalost postaje swan song grupe i pored izdanja koja su uslijedila)


Cockney Rebel – “Ritz”

Prva dva izdanja grupe su ocijenjena danas kao veliki albumi, poglavito u kontekstu koncepta i same muzike koja ih nosi. Naime, prvi album „The Human Menagerie“ je donio sliku današnjeg svijeta kroz prizmu dekadentnog kabareta, dok „The Psychomodo“ oslikava taj isti svijet, ali kao permanentni cirkus, u kojem su klaunovi perverzni, u kojem su zmije i pauci dio svakodnevice. Prekrasni koncept, prekrasno ispričan.

Zbog tog razloga, danas je jasno da povijest ipak nije samu sebe korigirala kad je Cockney Rebel u pitanju, a pitanje je, hoće li ikad!?

*Opširnije možete naći ovdje!


Cockney Rebel – “The Psychomodo” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci