Steely Dan – “The Royal Scam”

Svibanj – 1976.

Steely Dan izdaje peti album “The Royal Scam”.

Bio je to rezultat dugog procesa u kojem je grupa ili još bolje rečeno, ono što je ostalo od nje, sazrela do točke na kojoj su se profilirala dva neosporna lidera, Donald Fagen i Walter Becker .

Originalna inkarnacija je bila odavna iz njih, duo je eksperimentirao sa studijskim muzičarima, kreirajući jedinstveni izričaj. Ne zaboravimo, govorimo o 1976.-oj godini, kad je prog rock bio na svom posljednjem vrhuncu, ali još uvijek referenca muzike u masama. Svaka kompozicija kraća od 20 minuta se nije uzimala za ozbiljno.


Steely Dan – “The Royal Scam”

Steely Dan je baš tu logiku od prvih trenutaka života ignorirao, štoviše, u izričaj je ušetao jazz i to „new orleanske provenijencije“. Pri tom su se očešali o blues i izdaleka gledali na pop. Drugim riječima, na sceni su bili unikatni.

Stoga i izlazak albuma “The Royal Scam” treba promatrati u tom svjetlu. Za razliku od prethodnika na albumu su se ipak našle gitarske dionice u nešto ekstenzivnijem obliku (ali sve unutra kratkih kompozicija).

Iako je po izlasku došao na top liste, zauzeo je impresivno (za to vrijeme i tu vrst muzike!), #15. mjesto i pozlatio se. No, kritika mu nije bila naklonjena. Biva mlako primljen s (danas) neobjašnjivim podozrenjem.

No, ovaj put je the Rolling Stone magazin bio na tragu svog renomea, dajući albumu izuzetno povoljnu ocjenu, da bi ga po uvođenju u svoju listu „Hall of Fame“ ocijenio s pet/pet zvjezdica.

Osobno, od trenutka izlaska, najomiljeniji album ove grupe!


Steely Dan – “The Royal Scam” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci