Roky Erickson
1947. – 2019.

Svibanj – 2019.

Preminuo je neshvaćeni genije!

Kao osnivač, vokal i kompozitor psihodelične grupe 13th Floor Elevators, Roky je šezdesetih bio pionir pravca i prokrčio put mnogima koji su došli iza njega.

Nakon raspada matične grupe, sljedećih pet desetljeća će na sceni djelovati kao solo umjetnik, s povremenim i rijetkim izletima u neke formacije.

Kao otac garažne psihodelije Roky je sa svojim bendom 13th Floor Elevators predstavljao totalnu antitezu ondašnjeg prevladavajućeg Flower Power trenda.

Njegovo plivanje kontra svih struja ga je odvelo u legendu.

No, njegov život je bio sve samo ne legendaran.
1966. godine Roky Erickson biva uhapšen i to zbog jednog jedinog jointa. U eri kad je cijeli kontinent bio umiven dimom „smijuljice“, Roky biva uhapšen radi nje.
Nažalost, taktika odbrane na sudu mu je nanijela nesagledive posljedice. Naime, branio se neuračunljivošću i to ga je po presudi odvelo u ustanovu gdje su ga „liječili“ elektrošokovima i mnogim, danas u potpunosti neprihvatljivim terapijama.

Dakako, po izlasku iz ustanove, njegov život kreće stranputicama, s kojih nije skretao do kraja života.

Ipak uspijeva okupit par bendova, koji nisu ostavili veći trag na rock nebu (The Aliens, The Explosives, The Neverbreakers…… )

Solo karijera mu je obilovala eskapadama, izletima u različite pod žanrove, no ono što će zauvijek ostati njegov zaštitni znak jest njegov vokal.

U nekim drugim konstelacijama snaga na sceni, Rokyjev vokal bi bio na svim svjetskim listama najvećih.

R.I.P.!

Povezani članci