Jefferson Starship – “Nuclear Furniture”

Svibanj – 1984.

Jefferson Starship izdaje posljednji album “Nuclear Furniture”.

Doduše, kronološki i nije baš posljednji, jer će se bend u nekoliko navrata vraćati na scenu i ponovo raspuštati. No, ovaj album u biti označava kraj kontinuiteta koji je počeo s Jefferson Airplane i nastavio se s Jefferson Starship.

Dok je Jefferson Airplane bio daleko kreativniji i inovativniji dio života grupe, Starship faza im je donijela široku medijsku popularnost i dolazak na komercijalne top liste.

No, sve je to imalo svoju cijenu, koja se najbolje možda vidi baš na posljednjem albumu “Nuclear Furniture”.

Album nosi i singlicu “No Way Out”, koja biva prva singlica grupe koja će doći na prvo mjesto top liste. Pomalo ironično, da pored veličanstvenih kompozicija iz prošlosti, baš ova pobere vrhnje.
No, tako je bilo.


Jefferson Starship – „No Way Out“

Malo je od originalnog izričaja grupe ostalo na ovom albumu. Potrebno je mnogo mašte da bi se kroz ovaj album vidio recimo, “Surrealistic Pillow”.

Zvuk albuma je uglavnom u aktualnom trendu, što ga smješta tik do kategorije “smeće“, ali očito tako nije mislila publika tog doba, jer se album dobro prodavao.

Kao prilog ove tvrdnje ide i podatak, da je Paul Kantner, po završetku albuma, nezadovoljan napravljenim, oteo master trake i s njima kružio gradom nekoliko dana, sve do trenutka dok se svi nisu usuglasili da će napraviti bar neke preinake. (Mogu samo zamisliti kako je u toj fazi izgledao album.)


Jefferson Starship – „Showdown”

Po izlasku, album uopće ne prolazi loše, te se penje na #28 mjesto Billboardove liste albuma. Za ovu grupu bio je to prvorazredan uspjeh. Turneja je isto tako bila plodna, iako je grupu napustio Paul Kantner prije nego je uopće započela. Frustracije su bile prevelike, jer Paul je bio umjetnik koji se teško povinivao zahtjevima tržišta. Tako je bend krenuo na turneju, a u njemu je od osnivača bila samo Grace Slick.
Premalo!

U toj turbulenciji bend je izgubio i pravo upotrebe punog imena, te je nastavio kao Starship.
Ironija sudbine!?


Jefferson Starship – “Nuclear Furniture” / full album


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci