Devil Doll – “Sacrilegium”

Svibanj – 1992.

Devil Doll izdaje treći (četvrti) album „Sacrilegium“.

Kao i svi prethodnici tako i ovaj album u sebi nosi u potpunosti novo iskustvo zahvaljujući zaokruženom izričaju koji nesmiljeno ukazuje ili još bolje, upire prstom u jednu osebujnu osobu, Maria Pancieru aka Mr. Doctora.

Ova unikatna osoba, jedinstvena na umjetničkom kreativnom polju svoj status zahvaljuje nesvakidašnjim pristupom kompoziciji u koju „drobi“ bezbrojne utjecaje stvarajući blend koji determinira Devil Doll.

„Sacrilegium“ jest nastavak napora prethodnika, ali i korak dalje, prema ultimativnom albumu iz opusa grupe, „Dies Irae“. No, ovo ne umanjuje njegovu težinu, a pogotovo ne njegovo mjesto u opusu.

Album je sastavljen u biti od jedne, naslovne kompozicije, u trajanju od 43 minute, na koju su dosnimljena dva fragmenta, Mr. Doctoru toliko drage, tišine. (vjerovali ili ne, tišina je sastavni dio nekoliko albuma grupe i kao takva predstavlja dio koncepta!)


Devil Doll – “Sacrilegium”

Teško je pisati o muzici ovog benda, jer na svakom albumu se prelamaju na tisuće utjecaja, filtriraju se ponekad na veoma bizaran način i isporučuju u do tada neviđenom obliku. Jer kad netko uzme paletu boja i na nju pomiješa opskurnu liriku, Gregorijanske Chante, heavy metal, folk, klasičnu muziku, cabare, rock, pa i psihodeliju, onda samo jedan um može iz svega isporučiti smislenu kompoziciju.

To je neprikosnoveni Mr. Doctor, koji je uz to i producent svih albuma, pa i kreator omota (omot za prvi album „The Mark of the Beast“ je njegova umjetnička kreacija te je odštampan u jednom primjerku kojeg je autor u vlasništvu, uz obrazloženje, „postoji samo jedna Mona Lisa“).

Uglavnom, muziku grupe Devil Doll se teško prihvaća bez nekih preduvjeta, ali ako može neko „uputstvo za upotrebu“. Poslušajte prvih pet minuta neke kompozicije (ako nije tišina!) i odlučite. Ako vam je interesantno, možete nastaviti, ako pak u tih pet minuta ne vidite ništa, Devil Doll nije za vas.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci