The Beatles – “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”

Svibanj – 1967.

Prošlo je više od pola stoljeća od kako su Beatlesi izdali svoj najveći i u povijesti muzike, najočekivaniji album, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

Pedeset i nešto godina od izlaska, a album i dalje živi svojim životom velikog i ostavlja u nevjerici sve koji ga danas slušaju. Količina ingenioznosti, genija i talenta nikada više nije bila sakupljena na tako malom prostoru.

U vrijeme kad je album nastao digitalna tehnika nije postojala, crno bijela televizija je bila jedina, o boji se tek maštalo. Cjelokupan rad u studiju se radio ručno, katkad doslovno, kidajući i lijepeći audio trake sa snimkama kako bi se dobili željeni efekti. Čudesna produkcija na albumu se može usporediti samo s jednom, onom na “Dark Side of The Moon”, grupe Pink Floyd, koja je isto disala u analognom okruženju.

The Beatles su u studiju sa svojim producentom George Martinom (petim članom sastava!) provodili mjesece i mjesece, kako bi definirali na trakama ono što su nosili u glavama. Martinovo iskustvo i znanje je bilo neprocjenjivo.


The Beatles – “With A Little Help From My Friends”

Vrijeme je prolazilo i diskografska kuća pored toleriranja svega što se događlo, ipak pritiska band i producenta da bar izdaju singlicu, kao najavu albuma i koliko toliko utaže žeđ auditorija za novim materijalom.

Odlučeno je da se lansira singlica s “dvostrukom “a” stranom“, na kojoj bi bile pjesme koje su u biti prve snimljene i finalizirane u kreiranju albuma koji će svoje obrise i samo ime tek dobiti.

“Strawberry Fields Forever” i “Penny Lane” izlaze nekoliko mjeseci prije izlaska albuma i zarobljavaju top liste diljem svijeta. I ne samo to, kako onda tako i danas, u anketama biva preglašavana za najveću singlicu svih vremena.

I onda izlazi album i na opće čuđenje, bez kompozicija koje su ga najavile. “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” izlazi i ispisuje povijest koja se već uči u školama.

Pola stoljeća od tog povijesnog datuma, diskografska kuća lansira veliko izdanje albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Ovo je izdanje za one koji vole ovaj sastav i shvaćaju ulogu ovog albuma, ne samo u opusu grupe, već i umjetnosti uopće.


The Beatles – “Lucy In The Sky With Diamonds”

I na prvi pogled ponovo “razočarenje“. Iako je George Martin svojevremeno izjavio da je bila velika greška što su kompozicije sa singlice izostavljene (“a truly terrible mistake”), i ovaj put isto. Na albumu nema ni “Penny Lane”, a ni “Strawberry Fields Forever”. One doduše jesu tu, ali ne kao integralni dio albuma.

Ovu je ediciju produkcijski sredio sin George Martina, Giles, koji je već radio na sličnim projektima.


The Beatles – “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band/full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci