The Who – “Live at Leeds”

Svibanj – 1970.

Nedugo nakon što su se pozicionirali na top listama the Who se potvrđuju kao koncertna atrakcija. Svaki koncert je bio opća „tarapana“, da bi svaki privodili kraju u totalom kaosu, razbijajući instrumente i demolirajući pozornicu. Scenariji je toliko uhvatio maha da im je postao zaštitni znak.

Stoga pomalo čudno djeluje podatak da je grupa izdala prvi živi album 1970. godine, šest godina od osnutka. No, godine čekanja su se isplatile, jer „Live at Leeds“ od samog lansiranja zauzima vrhove svih mogućih top lista i postaje jedan od, ako ne i najbolji živi album svog doba.

Putanja nastanka ovog albuma je poprilično neobična. Naime, the Who su izdali rock operu „Tommy“ i krenuli na turneju na kojoj su promovirali operu, ali i s namjerom da snime materijal za prvi živi album.


The Who – “Magic Bus”

Po povratku s turneje, grupa nije bila zadovoljna s ni jednom snimkom te je odlučeno da se ugovori još par koncerata koji bi bili snimljeni. Ugovorena su i održana samo dva dodatna koncerta u Leedsu, prvi na Leeds University i drugi, dan nakon njega, u City Hallu.

Rezultat, nevjerojatna količina energije zabilježena na traci i prebačena na vinil, the Who u „teškom“ izdanju i nadasve, svaka kompozicija toliko nadahnuto izvedena da bi se o svakoj mogao napisati elaborat. Ukratko, nastao je „Live at Leeds“, jedan od najvećih albuma ikada snimljenih u živo.

Nažalost, „Live at Leeds“ je i posljednji živi album grupe the Who u originalnoj postavi (Roger Daltrey, Pete Townshend, John Entwistle i Keith Moon), koja je djelovala zajedno još sedam godina nakon izlaska ovog albuma.

Zašto je tomu tako, teško je zaključiti, jer materijala je bilo doslovno „na tone“!


The Who – “Live at Leeds” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci