Roxy Music – “Flesh + Blood”

Svibanj – 1980.

Roxy Music izdaje sedmi studijski album “Flesh + Blood”.

Pomalo neobično za ovu glam-art grupu, album instant dolazi na top liste i za kratko se penje na prvo mjesto UK liste albuma. Na tronu stoji pun tjedan, no, tu nije kraj.

Te iste godine, u osmom mjesecu se ponovo vraća na prvo mjesto i taj put stoji na toj poziciji puna tri tjedna.

U Americi album se penje na #35. mjesto Billboarda.

Imajući u vidu da je ovo album grupe na zalazu, uspjeh je još impresivniji.

Uspjehu albuma su pridonijele i singlice. Prva, “Over You”, koja je izašla prije samog albuma, zauzima svoje mjesto. Peto mjesto UK liste singlica je bilo obećavajuće. Slijedile su je još dvije “Oh Yeah”, koja zauzima #5. mjesto u UK i “Same Old Scene”, koja se penje na dvanaesto mjesto.


Roxy Music – “Over You”

Interesantno je u ovom kontekstu, da je album sadržavao i dvije obrade, od kojih je “In the Midnight Hour” Wilsona Picketta, u neku ruku ukazala na put kojim će Brian Ferry krenuti sa solo karijerom. I ona je naknadno izdana kao singlica i postigla svoj “komad” uspjeha.

Sve u svemu, kad se malo bolje pogleda, album je skoro bio sastavljen od singlica koje su zarobile top liste diljem svijeta. A ako ćemo prema onoj izreci od Lennona, da album vrijedi koliko se singlica može sa njega skinuti, onda je daljnji komentar suvišan.

Grupa se s ovim albumom ipak udaljila od svog originalnog izričaja koje je potencirano odsustvom Brian Enoa, dok mu kritika nije bila baš naklonjena.


Roxy Music – “In The Midnight Hour”

Kako je grupa bila na kreativnom, pa i fizičkom zalazu, (ostali su samo Bryan Ferry, Andy Mackay i Phil Manzanera), „otaljavanje“ kraja se samo nametalo. Kao iz inata, album je odolio zubu vremena i svojom svježinom i postojanjem do današnjih dana potvrdio svoju vrijednost i istovremeno demantirao kritičare.

Nakon izdavanja albuma bila je u planu i turneja na kojoj bi promovirali album. Ona jest doduše počela, ali su je morali prekinuti radi Brianovog zdravstvenog stanja (problemi s bubrezima)

I kad su svi mislili da je Roxy Music prošlost, trio se ponovo sastaje dvije godine nakon izdavanja ovoga albuma i snimaju album “Avalon”, koji postaje najuspješniji album ove velike i podcijenjene grupe.

Nevjerojatno, da grupa koja više de facto nije ni postojala izda svoj komercijalno najveći album, koji je zauzeo prva mjesta sa obje strane Atlantika.

No, ovo je već tema za jedan drugi Vremeplov.


Roxy Music – “Flesh + Blood” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci