Sky – “Sky”

Svibanj – 1979.

Da se svojevremeno Francis Monkman nije pridružio novoosnovanoj grupi Sky, vjerojatno se i pored relativno poznatih imena, ne bi baš za njih čulo. Pogotovo jer je grupa oformljena u sam suton prog ere i na horizontu su se za pokret nadvijali tamni oblaci.

No, Francis Monkman je ipak bio ime, netom je napustio Curved Air, grupu koja je stanovala u gornjem razredu Otočkog rocka i tim novoosnovanoj formaciji priskrbio epitet super grupe.

Da li je taj epitet bio opravdan ili ne, i s današnje je distance diskutabilno, ali ono što ipak nije, cijeli prvi dio opusa, koji se sastoji od tri studijska i jednog živoga albuma, ipak nije odolio zubu vremena. No, nije tako bilo u trenutku nastajanja.

Po izlasku debut albuma „Sky“, ne žanje panegirike među kritičarima, ali ni izrazito negativne recenzije. U biti, omjer je bio negdje na polovinu, fifty/fifty . Ono što je ipak iznenadilo, publika ih je prigrlila i prvi album dospijeva na top liste, štoviše u Australiji i UK boravi na gornjim mjestima i kiti se najprije srebrnom, pa zlatnom i naposljetku platinastom tiražom.


Sky – „Cannonball“

Ni koncerti grupe nisu bili lošije posjećeni. Nisu doduše punili stadione, ali pristojne dvorane, jesu.

Ni nasljednik, „Sky 2“ nije razočarao, čak je nadmašio prethodnika. Pa ni treći album, „Sky 3“, iako je odsustvo Monkmana donijelo bitan zaokretu zvuku. No, bilo je to u biti sve, jer nakon toga grupa polako, ali sigurno tone u opskurnost.

Ni na prva tri albuma grupa nije imala neku liniju evolucije izričaja, već je više dolazio do izražaja rezultat unutrašnjih snaga. Tako je na prva dva albuma na klavijaturama svirao Francis Monkman, da bi ga na trećem zamijenio Steve Gray i time grupu preusmjerio u jazzy vode. Stoga i ne ćudi da je prijem trećeg albuma ipak bio slabiji od prethodnika.

Debut album „Sky“ je donio već poznate „klišeje“ progresivne muzike, te se na „a“ strani nalaze kraće kompozicije, da bi „b“ stranu zauzela Monkmanova devetnaesto minutna “Where Opposites Meet”.

Za ljubitelje ovog pravca i ovakvog pristupa, a govorimo o poprilično vjernoj interpretaciji i velikom utjecaju klasične muzike, muzika s ovih albuma je i dan danas aktualna i rado joj se vraća cijela armija ondašnjih sljedbenika. Nije nezanemariv podatak kojeg sam iskopao na netu, a to je da se prva tri albuma dan danas „ne loše“ prodaju. (ma što to značilo u brojkama!)

No, povijesno gledano, arhaičnost kao i pretencioznost uz veliku dozu pompe, danas malo koga novoga može privući.

Stoga, vjerojatno najbolji primjer za onu staru: „tko voli nek’ izvoli!“


Sky – “Where Opposites Meet”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci