Caravan – “Waterloo Lily”

Svibanj – 1972.

Canterbury scena je bila ogromna, obuhvaćala bezbroj bendova koji čak i nisu djelovali lokacijski unutar granica Canterburyja, već su samo stilski pripadali pokretu.

Stoga epitet naj .. ovo ili ono ili jedinstveni slučaj ili iznimka ili pak raritet u pokretu, … , ima i te kakvu težinu. Stoga kad se kaže da je album “Waterloo Lily”, grupe Caravan jedan od najkontroverznijih ne samo u opusu grupe već i na Canterbury sceni, onda mu se u tom pravcu mora pokloniti pažnja.

Radi se o orijentaciji koju je grupa „uzela“ po ulasku u studio, te zbog personalnih promjena napravila poprilično oštar zaokret u jazz. Kad se zna da je do tada jazz u manjem djelu bio prisutan u izričaju, onda je jasno da je ovaj zakret donio cijelu kakofoniju kritika i prihvaćanja albuma.


Caravan – “Waterloo Lily”

Stoga ne ćudi da je album primljen, s jedne strane, kao veliko razočarenje zbog prevelikog jazz utjecaja, do oduševljenja i panegirika, s druge strane, pogađate, zbog jazza kojim je album “umiven”.

U ovom kontekstu i nije čudno da ni povijest još nije do kraja definirala mjesto ovog albuma u opusu grupe i veličinu utjecaja na Canterbury kretanja (a možda nikada i neće!), ali to trenutno i nije bitno. Bitno je to da je “Waterloo Lily” dobar album, s jazzy strane, odličan, a ne rijetko su se počeli pomaljati i epiteti, briljantan.

Nadalje, Caravan je ovim albumom napravio još nešto, što kreatori vjerojatno ni u snu nisu sanjali. A to je, da bi se slušao u svojoj punoj veličini, neophodno je iskustvo, afinitet i minuciozno poznavanje materije. Bez toga, zijevanje je zagarantirano, a s time, užitak neizmjeran.

Poslušajte album i zapitajte se, kojoj grupi pripadate?


Caravan – “The Love In Your Eye”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci