Yes – “Yessongs”

Svibanj – 1973.

Progresivna grupa Yes izdaje šesti album „Yessongs“.

Ovo je ujedno prvi album grupe snimljen u živo. Sastoji se od kompozicija s prethodnih albuma i u biti predstavlja vrhunac ovog dijela karijere benda. Snimljen je za turneje na kojoj je Yes promovirao svoj četvrti i peti album, “Fragile” i “Close to the Edge”.

Ova dva albuma su dovela grupu na vrhove komercijalnih top lista, tako da “Yessongs” i nije imao težak zadatak, održati ih ondje gdje su bili. I uspio je u potpunosti, jer album nije bio samo retrospektiva vinila, već je sa sobom donio i novu komponentu, simfonijski orkestar.

Time je ovaj trostruki album dobio svoj identitet i svrstao se u ravnopravna ostvarenja grupe.

yess

Iako manjkav kad je u pitanju audio kvaliteta, i kritika i publika su jednoglasno prigrlili ovaj koncept, te je album osvanuo na top listama. Penje se na #7 mjesto UK Albums Chart i #12. mjesto Billboarda preko Atlantika. Ne samo da je time slijedio putanju prethodnika, već je u tabor grupe Yes donio nove fanove.

Kao posljedica, 1973. godine dobiva zlatni, a 1998. godine, dakle 25 godina nakon izlaska, dobiva platinasti certifikat, za prodanih milijun kopija samo u Americi.

I kao trenutna reakcija publike, koncerti grupe su postali senzacija, te se ona seli iz dvorana na stadione.

(Fotografija koju možete vidjeti ovdje, govori sve. Više od 100 000 ljudi na koncert progresivne grupe, koja uz to još hara komercijalnim top listama.)

Bilo je to zlatno doba muzičke ingenioznosti.

Materijal za album se snimao tijekom nekoliko koncerata. U tom vremenskom periodu, grupa je prošla kroz personalne promjene. Tako na dvije snimke svira Bill Bruford, da bi na ostatku albuma bubnjeve svirao Alan White. Bill je napustio grupu i rudnik novca da bi se pridružio Robertu Frippu u najjačoj inkarnaciji King Crimsona.

yes-yessongs-gatefold-back

Interesantno je da su neke snimke koje nisu našle mjesto na ovom albumu, izdane tek 2015. godine kad je grupa izdala set živih snimaka “Progeny: Seven Shows from Seventy-Two”

Omot je izradio stari poznanik, Roger Dean, koji je ovaj put nadmašio sam sebe.
Dovoljno je uzeti u ruke omot albuma koji se razvija u ogromno pakovanje  ispunjeno nadrealnim slikama ovog umjetnika. Koliko god je umjetničko djelo sadržaj albuma, toliko je i sam omot.


Yes – “Close To The Edge”

Nakon ovog albuma grupa Yes izdaje novi studijski album “Tales from Topographic Oceans” sa kojim potvrđuje zvjezdani status. Uz ovaj album se veže neobičan rekord. Naime, postaje prvi album u UK, koji postaje zlatan prije nogo je uopće došao u prodavaonice. Drugim riječima, predbilježbe i unaprijed uplaćeni novac su mu priskrbili zlatnu tiražu dok je album još bio u finalizaciji u studiju!

Kad se zbroji sve gore rečeno, a to nije ni deseti dio priče o ovoj grupi i vremenu u kojem je djelovala, ne mogu nego s tugom konstatirati onu staru “nekada bilo, danas se spominjalo“, ali i s ponosom krenuti dalje, jer sam živio to vrijeme dok su divovi hodali zemljom!


Yes – “Yessongs” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci