Vangelis
1943. – 2022.

Svibanj – 2022.

Tiho i medijski skoro neprimjetno, otišao je Vangelis. To što „bulevarska“ i žuta štampa nisu reagirale, to mi je jasno i razumljivo, ali ostaje nepoznanica zašto mediji koji drže do sebe, a pogotovo specijalizirani mediji, o njegovoj smrti nisu donijeli ni jedno jedino slovo, čak ni informaciju?!!!

Evángelos Odysséas Papathanassíou aka Vangelis je bio jedan od najvećih kompozitora moderne muzike. Iako je počeo kao progresivac i s matičnom grupom Aphrodite’s Child snimio klasik „666“, nije se dugo zadržao u tim vodama. Kako se vrhunac kreativnosti grupe poklopio s plimom elektronike u muzici, Vangelis je jednostavno uskočio u tutnjajući vlak koji ga je naposljetku ovjenčao slavom.

Jer biti kreator globalnih hitova, biti dio dua Jon & Vangelis, biti vlasnik dvadeset i tri solo albuma, od kojih su većina vidjeli top liste komercijalnih izdanja, dovoljno govori o njegovom statusu (tim je veći upitnik, nezainteresiranost medija za njegov odlazak!).

Vangelis je po raspadu matične grupa Aphrodite’s Child krenuo u solo vode, orijentirajući se na filmsku muziku i pri tom obilato eksperimentirajući sa svime što je imalo crno bijele tipke.


Vangelis – „1492: Conquest of Paradise“

Iz njegove su radionice izašli globalni hitovi koji su bili muzička podloga za Oskarom nagrađene filmove. („Chariots of Fire“, „Blade Runner“, „Missing“, „Antarctica“, „The Bounty“, „1492: Conquest of Paradise“, „Alexander“, … .)

Njegova kolaboracija s Jon Andersonom je donijela pregršt briljantnih albuma. Na počeku te suradnje vladalo je uvjerenje da je Jon tu da bi „progurao“ Vangelisa, no kako je suradnja odmicala postajalo je jasno o čemu se radi.

„1492: Conquest of Paradise“ je možda (za mene osobno) jedna od najjačih kompozicija koja je uopće napisana. Pored hitova koji su joj prethodili i naslijedili, svojom snagom odskače u nebesa i tamo će stajati dok je vijeka.

I tvorac joj se pridružio u vječnosti.

Αναπαύσου εν ειρήνη !

Povezani članci