Santana – “Milagro”

Svibanj – 1992.

Santana izdaje album „Milagro“.

Bilo je sedamnaesto studijsko izdanje ovog umjetnika i benda kojeg je oformio. Album je posvećen dvojici velikana koji su izvršili veliki utjecaj na umjetnički život samog Santane, Miles Davisu i Bill Grahamu. Prvom, jer je u drugoj fazi kreativnog života Santane izvršio presudan utjecaj skrenuvši ga s rock orijentiranog u jazz obojen izričaj, dok je zahvala Bill Grahamu ležala u činjenici da je Bill bio velika podrška mladom Santani, omogućivši mu redovne nastupe u svojim dvorana rocka, Fillmore East i Fillmore West.

Kako je ovo bila faza Santaninog stvaralaštva u kojoj je izgubio de facto skoro cijelu armiju sljedbenika koja ga je napustila pri izlazu iz latino rock izričaja, a nova baza fanova se stvarala bolno sporo i na trenutke, nikako, to se reflektiralo na top liste i na samu prodaju albuma.

Ne želeći žrtvovati umjetnički integritet Santana je nakon prvih tri (četiri) albuma krenuo stazom na kojoj nema komercijalnog probitka. U tom je bio toliko uporan da je posljednje desetljeće prošlog stoljeća dočekao bez ugovora za snimanje. Nevjerojatno ali istinito, Santana nije imao ugovor za snimanje albuma!
To je bila cijena.


Santana – “Saja-Right On”

Ipak je diskografska kuća Polydor krenula u rizik i album „Milagro“ je izdan. I nije vidio neke svijetle recenzije, ni prijem. Razlog je jasan. U biti čak ni mnogi  najzagriženiji Santanini sljedbenici nisu prihvatili ovaj album. Vjerojatno najjači razlog, pored jazzy orijentacije, leži u strukturi kompozicija, te je na netu osvanuo poprilično točan razlog: „Trebao je biti instrumentalan!“. Ova rečenica mnogo govori i skoro sve objašnjava.

No, što mu je to mu je.

Proći će još punih sedam godina i još par manje više neuspješnih albuma kad će se Santana trijumfalno vratiti pod svjetla reflektora. Dakako, radi se o albumu „Supernatural“ s kojim Santana vraća izgubljene pozicije i odjednom, gle čuda, svi su vjerovali u njega. (sic!)

Album „Milagro“ pak na svoju stranu, ima svoj život i svoj auditorij. To što taj auditorij nije ogroman, to je manje bitno u povijesti muzike. Ono što je daleko bitnije jest da ipak postoje sljedbenici Santane koji su ovaj album prihvatili sa svim manama. I ne samo zato što je potpisan imenom Santana, već radi sadržaja na njemu.

Eto, toliko o možda najkontroverznijem albumu u opusu ovog umjetnika.


Santana – “Milagro” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci