Ronnie James Dio
1942. – 2010.

Svibanj – 2010.

Svibanj 2010. godine je bio tužan mjesec za teškometalnu komunu, ali ne samo za nju, preminuo je Ronald James Padavona, poznatiji kao Ronnie James Dio.

“Mali čovjek velikog glasa” kako su ga opisivali suvremenici, je svojim radom i samim pristupom muzici obilježio epohu, a njegovo nasljeđe će živjeti dugo, dugo, dugo … , pogotovo ako ga sagledamo kroz prizmu “đavoljih rogova” (“Devils Horn”), koji su postali njegov zaštitni znak, ali i cijelog pokreta. On je bio taj koji ga je lansirao (o tome bi se ipak dali debatirati, jer je Artur Brown ipak bio prije njega!)

Na muzičkom planu, njegovo ime se veže za zvjezdane trenutke heavy izričaja koji prerasta za njegova života u Heavy Metal.

Prvi put je pod svjetla globalnih reflektora došao kao član i lider grupe Elf, da bi ga Ritchie Blackmore vrbovao u svoj novi band Rainbow (uz ostale članove benda!). Rainbow hara svjetskim pozornicama, Dio blista!
Činilo se da nema tog neba koji im bio granica. No, svaka priča ima svoj kraj, pa tako i ta.

Dio odlazi i popunjava prazno mjesto u grupi Black Sabbath. Njegovim dolaskom bend dobiva novi zamah, Dio je na svom vrhuncu, nastaju antologijski albumi grupe koja je skoro bila otpisana (odlaskom Ozzyja rijetko je tko vjerovao da ga itko može adekvatno zamijeniti)

Paralelno s Black Sabbath osniva svoju grupu Dio, koja nadživljuje njegov angažman s Black Sabbath i u njoj Dio boravi do kraja života.

No, u međuvremenu, Dio se pridružuje Tony Iommiju, Geezer Butleru i Vinny Appiceu s kojima formira bend Heaven & Hell, (nazvan po albumu Black Sabbath, na kojem je sudjelovao Dio).

Ronnie James Dio je bio više od vokala, bio je više i od “obične” rock ikone, Dio je bio način života i razmišljanja. Njegova “opsjednutost’ vilenjacima i likovima iz bajki ga je odvela na polja mašte na kojima je teški izričaj besprijekorno funkcionirao.

Ronnie James Dio je bio samo jedan i u trenutku kad je otišao, samo je izmijenio agregatno stanje, jer on je tu, među nama, ili kao hologram ili kao glas s vinila.

U spomen ovog velikana, Los Angeles je 30. Svibnja proglasio kao “Ronnie James Dio Day”.

R.I.P.!

Povezani članci