Fleetwood Mac – “The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)”

Svibanj – 1970.

Po osnivanju Fleetwood Mac ide s klasičnim urbanim bluesom, da bi na drugom albumu počeo neki paralelni život, koji ih je gotovo u pravilu dovodio na top liste I ne samo to, u relativno kratko vrijeme su postali bend #1 na svijetu.

Taj paralelni život je počeo s kompozicijom „Albatros“ i „Oh Well“, nastavio se s „Man of the World“ i naposljetku bio okrunjen neprikosnovenom „The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)“.

Za sve suvremenike koji su pratili rad grupe, ali ne i njihove osobne živote, (što je bilo gotovo pravilo u to vrijeme) izlazak non-album singlice „The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)“ je bio kruna i putokaz.
Nažalost, Peter Green nije dijelio mišljenje mase, te je ovaj hit ujedno i posljednje što je napravio s matičnom grupom. Sa žaljenjem mogu samo pretpostaviti kako bi sve skupa izgledalo da se grupa na nekim sljedećim projektima u originalnoj postavi orijentirala baš na taj drugačiji smjer i ortodoksni urbani blues ostavila iza sebe. Uvjeren sam da bi to bila remek djela, pogotovo u ozračju činjenice da se Danny Kirwan počeo profilirati kao skladatelj, a ni Jeremy Spencer nije bio daleko. Ukratko, s Peterom Greenom na čelu te Kirwanom i Spencerom u pozadini, formula je jednostavno bila dobitna. I da ne spominjem ritam sekciju, McVie i Fleetwood.
No, povijest se ispisala i to je to.


Fleetwood Mac – “The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)”

„The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)“ izlazi, dolazi na top liste i u trenutku njegovog zajedanja na tron, Peter Green definitivno odlazi iz grupe (Posljednjih mjeseci je ionako bio prisutan samo na nagovor , jer je već za zadnje turneje u Njemačkoj napustio grupu neposredno prije koncert. Susreo je neku religijsku grupu na ulici, te je odlučio otići iz benda)

Peter Green je, to ne treba ni napominjati, autor kompozicije, muzike i teksta. Sama lirika opisuje psihodelične snove autora u kojem je „green manalishi“ po njegovim izjavama, pojam za dolar, za novac. U tom kontekstu moramo naglasiti Greenov odnos prema novcu, da bi se shvatila „atmosfera“ uvjerenja s kojim je živio. Prezirao je novac i sve što nosi, pa su tako i prvi sukobi unutar grupe počeli radi novca i to radi distribucije. Naime, Green je htio da grupa sve što zaradi pokloni u dobrotvorne svrhe, a „živjet će kako stignu!“. Nadalje, poznata je i činjenica da je Peter Green po napuštanju grupe nestao iz javnosti, da bi tek nakon nekoliko godina isplivalo da je radio na jednom malom groblju na periferiji Londona. Na pitanje kako to da ga nisu mogli naći, bar po toku novca, iz managementa je odgovoreno da Green nije htio podignuti nikakav novac od tantijema, i to godinama. Kad se napokon pojavio u javnosti i to nakon dvije godine, sve je poklonio u dobrotvorne svrhe.


Fleetwood Mac – “The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)” / Live In Paris 1970

„The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)“ predstavlja već razvijeni embrio nekog novog izričaja, ali nažalost i njegov vrhunac, te u neku ruku i „swan song“ prve i najjače inkarnacije Fleetwood Maca.

Povijest ove grupe se nastavlja bez Peter Greena, dapače, pod nekim drugim inkarnacijama će postići daleko više nego originalna postava, ali ono što neće nikada, ni ona, ni nitko dok je vijeka, genijalnost nekolicine glazbenika koji su se u jednom trenutku našli zajedno u studiju i stvorili magiju.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci