Free
1968. – 1973.

Svibanj – 1973.

Grupa Free održava posljednji koncert!

Bila je to točka na „i“ postojanja jedne od najvećih grupa blues rock provenijencije.

Kao aktivni učesnici British Booma, Free su bili jedna od rijetkih u to vrijeme koja nije odmah posegnula za američkim kontinentom, već se ograničila na Otok i Staru Damu. Bio je to trnovit put, bez ružinih latica po putu, ali na kraju, ipak ih je dočekalo priznanje.
Nakon prvog albuma „Tons of Sobs“, koji nije pobudio nikakvu pažnju, Free kreću na beskonačnu turneju, koja ni pored pristojne popunjenosti auditorija nije donijela bitan probitak grupi.

Prijelomni trenutak je izdavanje trećeg albuma „Fire and Water“, ili bolje rečeno singlice „All Right Now“, koja u trenutku lansiranja zaposjeda sve top liste diljem svijeta, povlačeći dakako album za sobom. Od tog trenutka pa sve do svog biološkog kraja, grupa postaje najprodavanija u branši, s prodanih ukupno preko 20 milijuna albuma diljem svijeta.


Free – “All Right Now”

Kao pioniri teškog izričaja debelo garnirani blues utjecajima, kao i na stotine sličnih u okruženju, grupa Free se izdvaja svojim izričajem naslonjenim na vokal Paul Rodgersa  i gitaru Paul Kossoffa. Ovaj je duo, povijesno gledano, najzaslužniji za status grupe u zenitu popularnosti. Taj je odnos snaga unutar grupe i donio sjeme razdora te se grupa raspada radi umjetničkih mimoilaženja ili prevedeno, Fraser nije mogao doći do izražaja unutar kompozicijskog fragmenta, što je za njega bilo veoma frustrirajuće.

No, povijest je bila napisana i u tom trenutku u biti prestaje ono iskonsko o grupi Free.
Nastavak, odnosno njen završetak donosi jednu od najtoplijih priča ikada ispričanih u rock’n rollu.
O čemu se radilo?

Paul Kossoff je bio teški ovisnik, stanje mu se pogoršavalo iz dana u dan. Gledajući sina kako plovi prema samouništenju, Pauolov otac odlazi kod Rodgersa i moli ga nekako pomogne svom bivšem kompanjonu (u tom trenutku Kossoff nije bio član grupe, a i ona de facto nije postojala!). Jedino što bi Kossoffa koliko toliko moglo držati na površini jest bio rad u grupi.  Rodgers poziva Kirka i Frasera, te zajedno odlaze do Kosoffa i nude mu ponovnu suradnju. Ovaj objeručke prihvaća te ekipa ponovo ulazi u studio, snima “Free at Last”. Album je pobudio veliki interes iako ga kritika nije baš prihvatila s oduševljenjem. No, njegova vrijednost u trenutku izlaska i nije bila u sadržaju već u postojanju/namjeri. I u tome je u potpunosti uspio. Kossoff se trgao, osnovao svoju grupu Back Street Crawler, te krenuo svojim putem, dakako uz podršku starih pajdaša. Čak je i otvarao koncerte za bivšu matičnu grupu. Nažalost smrt ga je zatekla u avionu za jednog od preleta Atlantika.


Free – “Child”

Na stranu što je album “Free at Last” snimljen pod pritiskom i s očitom namjerom, ipak je povijesno gledano našao svoje mjesto u opusu grupe. (piscu ovih redaka, najdraži album grupe Free!).

Grupa Free je ostavila neizbrisiv trag na rock’n roll zvjezdanom nebu. Razvivši unikatni izričaj, pa i pristup, pobrali su sve što je jedna velika grupa tog razdoblja mogla pobrati.

Iz grupe Free su se iznjedrile nove velike grupe, od kojih je Bad Company na čelu s Paul Rodgersom i Simon Kirkeom postigla globalni uspjeh, koji je u nekim segmentima čak i nadmašio matičnu grupu.
Andy Fraser je osnovao sastav Sharks, dok je Kossoff osnovao već spomenutu grupu Back Street Crawler. Sve u svemu velika u unikatna priča s jednim izuzetno toplim segmentom koji se ne viđa svaki dan.

Svaka čast!

Povezani članci