Ry Cooder – “The Prodigal Son”

Svibanj – 2018.

U neka davna vremena, kad su divovi hodali zemljom, ime Ry Coodera se u nekim ravnomjernim intervalima pojavljivalo u mainstream medijima.

Počelo je s albumima, koji su bili ocjenjivani u rasponu od dobrih, briljantnih do remek djela, a nastavilo se njegovim projektima i aktivnostima usmjerenih očuvanju muzičke kulturne baštine američkog kontinenta.

Posljednji njegov veliki projekt koji je došao u žižu javnosti je bio Buena Vista Social Club, koji u nekim varijacijama živi dan danas.

U međuvremenu se skoro u potpunosti posvetio očuvanju zapostavljenih formi muzike koja je nekada nastajala u močvarama Floride i delte Mississippija, na poljima pamuka, ali i u urbanim sredinama, gdje su muzičari filtrirali narodne melodije i stilove, te ih prilagođavali sebi i svom izričaju. (sam je Ry bio jedan od njih, jer je u svoj izričaj u različitim kreativnim fazama uvrštavao blues, cajun, gospel, country i još nebrojeno derivata glavnih struja.)

Stoga je pomalo iznenada došla najava da Ry Cooder izdaje novi album s novim materijalima. Teško je bilo pretpostaviti što to Ry nakon 50 godina stvaranja ima za reći, ali jedno je sigurno, kad se oglasio, onda sigurno ima.


Ry Cooder – “Shrinking Man”

Samo ime albuma “The Prodigal Son” može biti simptomatično po pitanju sadržaja. (idiom The Prodigal Son u slengu označava osobu koja se odmetnula od obitelji jer radi nešto što obitelj ne odobrava)

Drugim riječima, bilo je pitanje, hoće li Ry u svojoj 71-oj godini isporučiti nešto novo?

Pretpostavljate, odgovor je stigao u obliku velikog DA!
Kako je i najavio, album je “prožet” Amerikom do srži. Garniran glasovima nade i duha, provokativan kroz pjesme hodočasnika gospela, pjesmama The Stanley Brothersa, Blind Willie Johnsona i samog Ry Coodera.

Ukratko, svetkovina bijelog gospela, prilagođena vremenu i prostoru.


Ry Cooder – “The Prodigal Son”

Po izlasku albuma Ry je otišao na turneju, nažalost samo po američkom kontinentu. U pratećem sastavu je bio i i Joachim Cooder na bubnjevima, Cooderov sin koji je sudjelovao i na snimanju albuma.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci