Crown Lands – “Fearless”

mistični izlet za osjetila i slavlje domorodačkog otpora

Prilično otvoreni prema tematskom sadržaju koji stoji iza njihove glazbe, preuzimajući frazu ‘crown land’ koja se povijesno koristila za opravdavanje i produžavanje kolonijalnog nasilja nad domorodačkim narodima, moćni kanadski rock duo Crown LandsKevin Comeau (gitara, bas i klavijature) i Cody Bowles (vokal i bubnjevi) – vraćaju je kao dio svoje revolucije, kako bi dali glas zajednici autohtonih naroda.

Okultni motivi i organske teme koje se slave u popratnim videoklipovima potvrđuju njihovu predanost ispravljanju nepravdi i stvaranju skladnog prostora među ruševinama. Odjekujući kroz njihov glazbeni opus, antikolonijalni stav prati svoje podrijetlo kroz domorodačke korijene Bowles-a; nasljeđe koje seže do plemena Mi’kmaw iz Nove Škotske. Njihov monarhijski nadimak samo je jedan primjer pokušaja da izraze svoju empatiju prema međukulturalnim borbama ugrađenim u kanadsku povijest.

Slikari čudnih svemira, kontrakulturalisti 21. stoljeća, nadahnuti koktelom starog svijeta i kanalizirajući drevne duhove u fantastične priče, te unoseći novi život u stari stil glazbe koji je tako često fokusiran na prošlost, istovremeno poštujući tu istu povijest, Crown Lands su rođeni pripovjedači s pogledom na ovaj svijet i druge.


Crown Lands – “Lady Of The Lake”

Uz širok raspon inspiracija i preokupacija, zvučna paleta prepuna je boja rock klasika u različitoj mjeri, podižući glamrock estetiku do maksimuma i odajući počast svojim idolima, ali također vješto implementirajući druge utjecaje u svoj suvremeni ton i viziju, tretirajući slušatelja na ugodno nostalgičan način.

Dok je njihov debitantski album pokazao sklonost prema sirovom blues rocku, ‘Fearless’ prihvaća strasti izazova sastava prema prog-rocku i novootkrivenim formatima njihove kreativnosti, iskopavajući prošlost stila kako bi zvučno ilustrirali znanstveno-fantastično pisanje pjesama postavljeno u budućnost koje ostaje primjenjivo na našu svakodnevicu. Postoji mistični element u umjetničkim vizualima i zvukovima ovog albuma, prikazan ne samo na omotu albuma i pratećim video zapisima, u rasponu od kinematografskih vizija krajolika i osebujnih likova koji dočaravaju domorodačku povijest i mitologiju, do slojevitih, stripovskih znanstveno-fantastičnih ilustracija, već i u bujnom zvučnom pejzažu svake pjesme, čime svoje epove čine sveobuhvatnijim i profinjenijim. Neumoljivo bogato, ovo ambiciozno djelo traži ljepotu unutar kaosa.

Željeli smo prizvati osjećaj nečeg velikog i mističnog ovim djelom dok rekontekstualiziramo fragmente naših vlastitih mitologija stvarnog svijeta“, ističe Bowles. “Zamućujući ove linije, nadamo se da ste odvedeni na sasvim drugo mjesto i malo dalje u ovaj zabavni svijet koji stvaramo.


“Crown Lands – “Citadel”

Devet zasebnih tapiserija tona, gdje se atmosferski pasaži pretvaraju u oštre i teške gitarske rifove, moderne i vibrantne efekte, povremeno zamršeniji misticizam s folklornom bojom, dinamičku virtuoznost instrumentalnih dodataka i apsolutno ubojitu vokalnu izvedbu, te uz pravi balans instrumentarija koji omogućuje da svi ti elementi zablistaju – zvučni su krajolici prožeti osjećajem i fokusom, od kojih se svaki prelijeva u sljedeći.

Mnoštvo poznatih glazbenih i tematskih motiva uklopilo se u nešto svježe i karizmatično, isporučeno kombinacijom indignacije, inteligencije, domorodačke duhovnosti i, pretpostavljam, povremeno porcijom meskalina.

Možda je u pogrešnom vremenu, ali ova vrsta glazbe uvijek predstavlja dobro raspoloženje, istinsko rockersko iskustvo.

Ipak, ‘Fearless’ ne bi trebalo smatrati samo vježbom nostalgije. Umjesto toga, to je održavanje svetog povjerenja, nošenje glazbene ostavštine koja je i dalje inspirativna. Razumjeti njegovu magiju znači osjetiti je – potrebno je ne samo čuti, već je i doživjeti.

Imam osjećaj da su Crown Lands na putu da zauzmu još uvijek nejasnu poziciju u suvremenom rocku: onih koji su jednako zabrinuti za estetiku svog zvuka kao i za svijet oko sebe.

Da, to je stvaranje svijeta u kojem želite provoditi vrijeme.


Crown Lands – “Starlifter: Fearless Pt. II”


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci