Quicksilver Messenger Service – “Quicksilver Messenger Service”

Svibanj – 1968.

Quicksilver Messenger Service izdaje album prvijenac, nazvan po imenu grupe.

Ovo je u biti album kojeg grupa nije htjela izdati. Može izgledati čudno, ali grupa nije htjela potpisati ugovor za izdavanje albuma.
Bilo je to vrijeme bunta, kad su diskografske kuće bile dio omraženog establišmenta protiv kojeg se ulica i sam rock borio. Potpisati ugovor s njima značilo je predaju i napuštanje ideala.

Nije trebalo puno čekati i Quicksilver je ostao na vjetrometini, sam bez ugovora i angažmana. Svi suvremenici, od Jefferson Airplane do Grateful Dead su iza sebe imali ugovore i albume, ili izdane ili u realizaciji.

Ne imajući izbora, grupa se ipak odlučuje za ugovor. S druge strane, Capitol Records je bio jedina od velikih kuća koja nije imala nikoga iz San Francisco hipi pokreta, te je objeručke prihvatila ponudu Quicksilvera. To je bendu dalo neočekivanu prednost u pregovorima, te su dobili priliku postavljati svoje uvjete.

Potpisivanje ovog ugovora je u biti bilo prvi put da umjetnici budu ti koji diktiraju uvjete. Nažalost, ta će praksa nestati i pojaviti se tek kad budu rođene superzvijezde koje sa sobom nose vlastite diskografske kuće.

Za razliku od suvremenika iz istog ili sličnog tabora, Quicksilver su se odvojili sa sofisticiranim jamovima, koji su u pravilu bili i te kako izvježbani i planirani. To se vidi ako se usporede studijske snimke s bootleg snimkama živih nastupa. Tokom vremena je postalo veoma teško razlučiti kod ovog sastava, što je jam, a što kompozicija.


Quicksilver Messenger Service – “Dino’s Song”

Počeci su bili sve samo ne lagani. Sastav se oformljavao, raspadao i ponovo oformljavao. Članovi su migrirali u druge sastave (Jefferson Airplane) ili odlazili u potrazi za drugim interesima. No jezgra je ostala i od preživjelih članova djeluje dan danas.

Quicksilver Messenger Service su privukli masu slušatelja svojim psihodeličnim izrazom kojeg su reciklirali na nekoliko albuma. Iako komercijalno uspješni i redovni posjetitelji top lista albuma, nikad nisu dostigli visine popularnosti kao svoji sugrađani, Jefferson Airplane ili Grateful Dead.

Možda zato jer im je u izrazu bio (pre)jak uticaj folka, koji pak teško “pitko” liježe na psihodeliju ili pak, kao što je u mene bio slučaj, muzika koju su stvarali mi je bila “plošna“. Malo mi je govorila i teško me je mogla privući osim povremenog slušanja.

No, sve u svemu, Quicksilver Messenger Service jesu bili veliki sastav svoje epohe, koji je svojim ranim psych folk izričajem otvorio nekoliko vrata kroz koje su se nakon njih ugurale mlađe grupe.


Quicksilver Messenger Service – “Quicksilver Messenger Service” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci