Raspad grupe Cream

Svibanj – 1968.

Raspada se grupa Cream!

Ovo što ste pročitali je prosta rečenica od četiri riječi i drugim riječima kaže, u Svibnju 1968. godine sa scene je nestala vjerojatno jedna od najvećih svih vremena.

Grupa je u svom dvogodišnjem životu iz korijena promijenila percepciju i prezentaciju moderne muzike i u njoj uvela toliko novoga, da se komotno može reći, bez grupe Cream i njezine legislative, povijest muzike bi izgledala potpuno drugačije.


Cream -“Sunshine of Your Love” 

Da ne ispadne da pričam priče, ukratko iz početka.

Po osnivanju grupe, sva trojica su već iza sebe imali respektabilnu karijeru, Jack Bruce i Ginger Baker u The Graham Bond Organisation, dok je Eric Clapton došao iz Mayalovih Bluesbrakersa.

Isto tako, po samom osnutku bilo je jasno da su predodređeni za nešto veliko, a taj je utisak samo bio pojačan grafitima, kojima je jedno jutro osvanuo išaran London.
Grafiti su bili dakako: “Clapton is God”.


Cream -“Crossroads”

No to je bio samo početak.
Nezavisno od izdanoga prvog albuma, koji je pokazao i dokazao sav potencijal i donio im status super grupe, u zvjezdani status koji je doveo do kulta, se upleo jedan događaj. Naime, bilo je to vrijeme tro – četvero minutnih kompozicija, poprilično krute strukture i unaprijed određenog okvira. To je ono što su promijenili i to slučajno.

Za održavanja jednog otvorenog festivala, vrijeme je krenulo kontra organizatora i mnoge su grupe odbile nastupiti, jer u to vrijeme zaštita od udara struje kod instrumenata je bila loša. Često se događalo da muzičari ginu na pozornici, baš iz tog razloga.


Cream -“White Room” 

Kako se organizator našao u nebranom grožđu, imajući praznu pozornicu i prepuni auditorij, zamolili su Cream da ponovo nastupi i da svoj nastup rastegnu što je više moguće. Ovi su pristali, i pored rizika.

Imajući u spremi još samo par kompozicija, nije im preostalo ništa drugo nego rastegnuti svaku kompoziciju na pola sata. U tim trenucima, pod kišnim i sumornim nebom se rodila improvizacija kao sastavni dio kompozicije i odvela Cream u povijest.

Danas, pola stolječa od tih događaja, muzika grupe Cream, pogotovo njihove koncertne snimke, nisu ništa izgubile od svoje svježine. Nažalost kvaliteta je upitna na velikom broju tih snimaka, ali to ne umanjuje njihovu vrijednost.

Povezani članci