John Mayall’s Bluesbreakers – “Live in 1967/volume 2”

Svibanj – 2016.

John Mayall je došao u posjed ilegalnih snimaka koje su napravljene za vrijeme inkarnacije Bluesbreakersa kad je u sastavu svirao Peter Green, uz Mick Fleetwooda i John McViea.

Iz tog perioda inače nema baš puno snimaka, a i one koje postoje su loše kvalitete.

Za divno čudo, ponuđene snimke iz Nizozemske su bile više nego dobre, te je Mayall s timom tehničara ušao u proces čišćenja i osvježivanja snimljenih koncerata. Rezultat tog rada je bio album “Live in 1967”, koji je izdan u trećem mjesecu 2015. godine.

I kao nastavak ove lijepe priče, na tržištu pojavljuje još jedan album s ostatkom materijala iz istog izvora.

Iako sve miriše na cijeđenje zadnjeg atoma snage iz posustalog konja, ovaj put izgleda da priča i nema baš tu konotaciju. Na albumu su se ovaj put našle antologijske snimke, od kojih neke nisu nikada snimljene u živo u ovoj postavi. Našle su se i poznate, kao “Stormy Monday”, koja u ovoj verziji pokazuje svu raskoš ranog Petra Greena, čije je sviranje u ovoj fazi bilo čisto i jasno. Ali isto tako, očito je odakle dolazi taj magičan zvuk i gdje ide. A svi znamo gdje!

Na album su se još našle verzije vječnih blues kompozicije “Your Funeral & My Trial” i “Tears In My Eyes”. Ova potonja, koja ujedno i otvara album je savršena za prezentaciju Petera Greena u tom periodu, ili drugim riječima rečeno, “this is what is all about!“.

Peter Green je došao u Bluesbreakerse nakon što je Eric Clapton napustio sastav i otišao s Jack Bruceom i Gingerom Bakerom u novu avanturu, zvanu Cream.

John Mayall nije baš najbolje podnio taj potez, očito se osjećao izigranim, jer je na novinarski upit što nakon Claptona, odgovorio da će naći boljega od njega! (ne zaboravimo, bilo je to vrijeme nakon što je London osvanuo ispisan grafitima “Clapton is God”). I iz rukava izvukao Petera Greena!

No, i sam Green je nakon nekog vremena otišao i sa sobom povukao ritam sekciju, te oformio Fleetwood Mac, s kojim postaje najpopularniji sastav na zemaljskoj kugli.

John Mayall sa svoje strane nastavlja svojim putem i zaokružuje arsenal mladih aduta, koji će nakon “lekcija na klupi Bluesbreakersa, ovladati svijetom muzike u sljedećoj dekadi.

U tom su segmentu zasluge John Mayalla nemjerljive!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci