John Lodge – “10,000 Light Years Ago”

Svibanj – 2015.

Danas samo ime John Lodge baš i ne znači puno van krugova ljubitelja muzike. Krug se rapidno širi kad se spomene da je John basista, kompozitor i vokal legendarne grupe Moody Blues. A krug definitivno dobiva svoje ogromne konture kad se podcrta, da se Moody Blues veže uz jednan od najvječnijih hitova ikada napisanih, “Nights in White Satin”.

Uloga John Lodgea unutar strukture grupe je bila daleko veća od samog sviranja bas dionica. Ovom prilikom neću ulaziti u detalje, već ću samo podcrtati, da je John autor/ko-autor velikog djela opusa grupe.

Ta činjenica ga je vjerojatno i odvraćala od solo projekata, jer je sve svoje kompozitorske ambicije ostvarivao unutar grupe.


John Lodge – “10,000 Light Years Ago”

Tako se i dogodilo da je prvi solo album “Natural Avenue”, izdao 1977. godine, a drugi, 2015-te. Nazvao ga je “10,000 Light Years Ago”.

Prema riječima samog autora, sam naslov nema nikakve veze s time da je posljednji album, skoro doslovno izdan prije “10 000” godina. Radi se o konceptu, “kako je budućnost uvijek na dohvat ruke, a prošlost je prošla zauvijek”. (hm, ova me teza poprilično asocira na “Days of Future Passed”).

Na albumu je u biti kondenzirani materijal nastao od izlaska solo prvjenca.  Lodge je dao sve od sebe kako bi kreirao djelo koje će se elegantno slušati, lako provariti i pri tom izbjegao patetiku prošlosti.

S druge strane, na albumu se pojavljuju i dvojica originalnih, prvobitnih članova matične grupe Moody Blues, Ray Thomas i Mike Pinder, što je dovoljno indikativno o smjeru kojim gazi ovaj album..

Očito je da Johnu ne smeta činjenica da se nije odmakao od izričaja matične grupe. Doduše, imam osjećaj da to uopće nije važno. Dapače, u nedostatku novog materijala Moody Bluesa, publika gladna svoje omiljene grupe, lako bi mogla posegnuti baš za ovim albumom, kao alternativom.


John Lodge – “In My Mind”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci