Ike & Tina Turner – “River Deep – Mountain High”

Svibanj – 1966.

Život piše čudne priče, a sudbina katkad baš i ne sluša što joj kaže.

Kad su Phil Spector , Jeff Barry i Ellie Greenwich napisali pjesmu „River Deep – Mountain High“, sve je mirisalo na nešto veliko. Odabir izvođača je to samo potvrdio, Ike and Tina Turner su bili idealni. Bili su u meteorskom usponu na sceni, Tina je imala božanski glas i kao stvoren za tu pjesmu, a Ike je bio gitarista kalibra kojeg je zamislio Phil u svojoj produkcijskoj mašti.
I ne samo to, kako bi sve sveo pod svoju kapu Phil Spector otkupljuje ugovor Ike And Tine Turner kojeg su imali s diskografskom kućom Loma Records (pod tiketa Warner Bros-a) i potpisuje ih za svoju, Philles Records. Iznos je u to vrijeme bio ogroman, $20,000 (danas oko $170,000), samo za raskid ugovora. (govorimo o 1966. godini, kad crni glazbenici nisu imali de facto nikakva prava)

Prvi dani u studiju su pokazali da se kockice neće baš poslagati na očekivani način.  Predviđeni budžet „debelo“ će se premašiti, na snimanju je sudjelovala mala armija glazbenika (dvadeset i jedan), a sve u svrhu stvaranja zvučnog zida kojeg je stvorio Phil Spector svojim producentskim radom u studiju.
Bio je to samo dio priče. Drugi je o Tini Turner, koja nikako da otpjeva vokalnu dionicu onako kako je Phil zamislio. Sama je izjavila jednom da je tih dana snimila sigurno „500 000“ dionica te pjesme, sve dok Phil naposljetku nije bio zadovoljan. Pa ni to nije sve. Kad je trebao snimiti gitarsku dionicu, Ike se jednostavno nije pojavio u studiju.

Kad je naposljetku sve bilo gotovo, očekivao se „happy end“. No, on nije došao. Doduše jest, ali u Europi, gdje pjesma „River Deep Mountain High“ zauzima gornja mjesta top lista, a u nekim i prva. U Americi je singlica prošla nezapaženo. Osnovni razlog je bio u činjenici, danas pogotovo u nas teško za shvatiti, pjesma je bila „suviše bijela“ za „crne radio stanice“, odnosno „suviše crna“ za “bijele radio stanice”. (bilo je tek par godina od službenog ukidanja rasne segregacije, i dakako, u stvarnom životu je bila i te kako prisutna)

Neuspjeh na američkom tržištu je okinuo još jedan neugodan slučaj. Razočaran sa svime oko ove singlice, Phil se povlači iz javnosti i vraća se tek nakon dvije godine. No, njegov je povratak bio tek kratkoročna senzacija, jer nikada više nije postigao svojim zvučnim zidom visine koje su mu bile standard u prošlosti.

I napokon je sudbina poslušala život i lavina oko singlice je krenula, ali tek nakon dvije godine, kad Eric Burton snima svoju verziju, i dolazi na Billboard top listu singlica.

Ovaj se klasik danas smješta u sam vrh kreativnog naboja prošloga stoljeća, zauzima istaknuta mjesta u svim anketama vezanim za to vrijeme i dakako dobila je svoje mjesto na top listi vječnih i najvećih pjesma ikada kreiranih.


Ike & Tina Turner – “River Deep Mountain High” / original 1966 promo, edited

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci