Deep Purple – “Smoke on the Water”

Svibanj – 1973.

Kad su izdali album „In Rock“, Deep Purple je s inkarnacijom MKII došao do nekog kreativnog vrha.

Nakon mega uspješne turneje koja ih je etablirala u, ne možda najveću koncertnu atrakciju, onda najglasniju, logično se postavilo pitanje, kako i što dalje. Povratak u klasični studio nije bio moguć, jer ta je faza bila iza njih i tražili su neki izlaz. Našli su ga u mobilnom studiju Rolling Stonesa i odlaska u Švicarsku.

„We all came out to Montreux
On the Lake Geneva shoreline
To make records with a mobile”,

Večer prije početka snimanja su bili na koncert Frank Zappe i … ,

„but some stupid with a flare gun,
burned the place to the ground“.

Sljedećeg jutra se postavilo pitanje, što sa snimanjem?
Odustati ili …
I nisu ..

„When it all was over
Find another place
Swiss time was running out
It seemed that we would lose the race“

Iznajmili su dodatne sobe u hotelu gdje su odsjeli i de facto kat hotela pretvorili u studio. Samo podatak da je Ian Paice smjestio bubnjeve u zahod susjednog apartmana, dovoljno govori o atmosferi u kojoj se snimao nasljednik albuma „In Rock“.

„With a few red lights and a few old beds
We made a place to sweat
No matter what we get out of this
I know, I know we’ll never forget“

Ni mi!

PS – za one koji ne znaju, Blackmore je kreirao riff na temelju obrnute reprodukcije pete Beethovenove simfonije. Čak je u jednom razgovoru s medijima rekao: “I owe him a lot of money”! 🙂 (izvor: Wikipedia)

*Stihovi preuzeti iz pjesme „Smoke on the Water“


Deep Purple – “Smoke on the Water”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci