James Litherland – “Back ‘n Blue”

Svibanj – 2017.

Postoji u životu jedno pravilo, da u biti pravila nema.

Pitanje o kokoši i jaju je jedno od tih vječnih i nikada odgovorenih. Kako u životu tako i u muzici, život priča svoje priče, a jedna od njih je i priča o James Litherlandu i James Blakeu.

Na prvi pogled između ove dvojice nema nikakvih dodirnih točaka.
James Litherland je bio ikona gitare i jedan od pokretača progresivne grupe Colosseum, koja je ostavila zvjezdani trag na muzičkom nebu prošlog stoljeća. Bio je suosnivač najtragičnije super grupe Mogul Thrash, .. i da ne nabrajam dalje. Na drugu stranu James Blake pored istog imena kao i Litherland, je na sasvim drugim muzičkim pozicijama i danas daleko poznatije i veće ime.

Dakle, o čemu se radi i čemu ovaj uvod?
Pa jednostavno jer je James otac Jamesu, i priča koja traje do današnjih dana o onom prvom Jamesu kaže da je u Svibnju 2017.-te godine izdao treći solo album, “Back ‘n Blue”.


James Litherland – “Cant Live Without You”

Sam naslov indicira sadržaj, a i površnim slušanjem materijala postaje jasno da se James Litherland pred kraj života vraća onda gdje je sve započelo.

Imajući iza sebe status progresivnog i ingenioznog gitariste (skromnih, ali karakterističnih vokalnih mogućnosti), teško ga je zamisliti u ovoj formi bez eskapada, izleta i „ego tripova“.


James Litherland – “Back ‘n Blue”

Pa ipak, ono što se čuje ne ostavlja puno manevarskog prostora, James je u agresivnoj verziji urbanog bluesa i očito uživa u tome.

Uostalom, kad čovjek dođe u godine kad više nema vremena raditi stvari koje ne voli i koje ga opterećuju, onda je sve što napravi dobro, jer radi s ljubavlju.

Toliko ono opčenito, album treba poslušati i donijeti svoj konačan sud!


James Litherland – “Back ‘n Blue” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci