Pavlov’s Dog – “At the Sound of the Bell”

Travanj – 1976.

Čudna je biljka bio bend Pavlov’s Dog. Pomalo van svih kategorija, poglavito radi vokala, ali i muzike koja je bila čudna mješavina proga, AOR-a pa i popa. Nije čak ni uzimao najbolje od svega, već je kao finalni rezultat imao neujednačeni blend, jedinstven na sceni.

Dakle, iznimni vokal, jedinstveni izričaj i opet, nešto nije štimalo. A to što nije štimalo bili su odnosi unutar grupe, tenzije koje su kulminirale na drugom albumu “At the Sound of the Bell”.

Iako su prvim albumom „Pampered Menial“ kročili visoko na zvjezdanom nebu, drugim albumom bend se ipak prizemnio, a uzrok tog „nazadovanja“ je David Surkamp slikovito opisao kao: „svi su htjeli pisati pjesme, a jedino su on i Doug Rayburn imali ideju kako to napraviti“. Time se bend de facto našao u stanju raspada. Stoga je i rezultat očit. Teško se oteti dojmu da je album na kojem je sudjelovao Billy Bruford, Andy Mackay, .. i da ne spominjem ostale, ispao kako je ispao.


Pavlov’s Dog – “Valkerie”

Daleko od toga daje album loš, čak je i različit od prvijenca, ali jednostavno falilo mu je ono nešto da bude velik.
Imajući sve na umu, nije ni čudno da je ovaj, drugi album bio ujedno i posljednji u opusu benda. Doduše snimili su i treći (kasnije nazvan „Lost in America“), ali diskografska kuća ga odbija izdati, te će svjetlo dana ugledati tek devedesetih i to u Njemačkoj, gdje grupa uživa kultni status. (da konfuzija bude veća, krajem sedamdesetih se pojavilo piratsko izdanje albuma, pod nazivom „Has Anyone Here Seen Sigfried?“, koji se pak vodi kao četvrti album grupe??)

Sve u svemu, mršav rezultat za grupu koja je prvim albumom obećavala brda i doline.

Pavlov’s Dog je aktivan do današnjih dana, dakako sa samo jednim originalnim članom, David Surkampom. U novom su stoljeću čak izdali i album “Prodigal Dreamer”, pokušavajući se vratiti na pozicije koje su nekada imali.
I ovo „nekada“ je ostao sinonim statusa.


Pavlov’s Dog – “At the Sound of the Bell” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci