Mahavishnu Orchestra – “The Complete Columbia Albums Collection”

Travanj – 2011.

Gotovo u pravilu box set predstavlja reciklažu već izdanog uz poneki neizdan dodatak kao mamac potencijalnim kupcima. Skoro bez izuzeta su box setovi tu radi marketinškog pokrivanja i ekstra prihoda diskografskih kuća temeljeni na izdanjima od kojih su već izvukli maksimum.

Rijetki su box setovi koji sadrže recimo neobjavljeni album, kao što je to bio slučaj kod David Bowieja i njegovog box seta „Toy:Box“, što predstavlja lijepi mamac ne samo za fanove umjetnika koji ionako već imaju većinu opusa na vinilu ili CD-ovima.

Stoga pojava box seta „Mahavishnu Orchestra: The Complete Columbia Albums Collection“ predstavlja u neku ruku presedan u izdavaštvu, jer se pored remasteriranih studijskih albuma „The Inner Mounting Flame“, „Birds of Fire“ i „Between Nothingness & Eternity“ u box setu nalazi album koji je objavljen nakon skoro trideset godina od nastanka (1999. godine), nikada izdan treći album grupe, „Lost Trident Session“ i jedan koji do tada nije nikako bio objavljen, „Unreleased Tracks from Between Nothingness & Eternity“, koji je u biti ekstenzija albuma „Between Nothingness & Eternity“.
Koji je razlog postojanja ovog potonjeg albuma lako je zaključiti ako se pozna povijest originalnog izdanja. Naime, „Between Nothingness & Eternity“ je vjerojatno jedini živi album na kojem se ne nalaze već izdane kompozicije. Sazdan je od potpuno novih, neizdanih, koje su se po prvi put našle na nekom nosaču zvuka.
Razlog?


Nesuglasice između diskografske kuće i grupe su dosegle vrhunac, kao i netrpeljivost unutar same grupe, te je zbog legalnih razloga (ma koji bili!?) kompletan materijal koji je već bio spreman za lansiranje u obliku trećeg albuma, spremljen na police. Kako bi ipak bar nešto od tog materijala ugledalo svjetlo dana, Mahavishnu Orchestra snima nove kompozicije uživo i izdaje album „Between Nothingness & Eternity“. S ovim albumom priča dolazi k svom kraju, te se najplodnija inkarnacija Mahavishnu Orchestra raspada.
Neizdani studijski materijal pada u zaborav!??

I sad na scenu stupa sudbina. Kad je Sony krajem stoljeća kupio Columbia Records, producent Bob Belden u potrazi za trakama albuma „Birds of Fire“, da bi ih re-masterizirao, nalazi dvije zapečaćene kutije sa snimkama. Iznenađenju nije bilo kraja kad je utvrdio da se radi o nikad izdanom trećem albumu grupe, snimljenom u Trident studiju.

Tako se u ovom box setu našao album „The Lost Trident Sessions“, kao posljednji dio velikog mozaika zvanog Mahavishnu Orchestra. („The Lost Trident Sessions“ je kao samostalni album izdan dvije godine prije, jer je novi vlasnik želio i uspio poentirati na svom pronalasku. Bio je to prvoklasni događaj ne samo u fuzijskim krugovima, opisan kao „pronalazak Svetog Grala fuzije!“).

Stoga, ovaj box set predstavlja okosnicu na kojoj je funkcionirala i oko koje se okretala fuzijska scena sedamdesetih godina te predstavlja neodoljivi mamac za ljubitelje muzike, bez obzira na afinitete.

S osobne strane, žao mi je što je box set izdan samo u digitalnom obliku, na CD nosaču zvuka, ne i na vinilu.
Bar za sada!

PS – godina je 2022. Mahavishnu Orchestra nije član Kuće Slavnih (Rock & Roll Hall of Fame).
Van svake pameti!

Povezani članci