Eloy – “The Classic Years Trilogy”

Travanj – 2019.

U povodu pedesete obljetnice od osnutka grupe Eloy, na tržište je lansiran box-set kojem se nalaze tri najznačajnija albuma grupe “Dawn”, “Ocean” i “Silent Cries And Mighty Echoes”.

Ovim je albumima grupa probila put u gornji razred progresivnog rocka, iako su u matičnoj zemlji, Njemačkoj, bili tretirani kao drugorazredni bend. Naime, Eloy je izrastao pod okriljem Kraut Rocka, ali nikad nije pripadao tom miljeu, te ga je sredina po nekom automatizmu jednostavno ignorirala.

Izričajno su bili privrženi Otočkom progresivnom pokretu, te su povijesno gledano stali uz bok perjanica pokreta, Pink Floyd, King Crimson i Camel. Već na prvi spomen ova tri imena na istom mjestu pomalo izaziva nevjericu, jer iako svi od reda progeri, ipak su izričajem veoma udaljeni. I ne samo njime, već i konceptualno.


Eloy – “Poseidon’s Creation” – PART I

Možda najbliže pravom položaju grupe govori činjenica da je Eloy u svim anketama na Otoku bio među prvih deset prog grupa, u Njemačkoj, gdje caruje progresivni izričaj (ali Kraut usmjerenja!), ga skoro uopće nema, kao i u Americi, gdje nije uspio ostaviti nikakav trag.

Muzika koju su kreirali se opisivala kao sympho rock pomiješan sa space rockom, ili obrnuto, ovisi s koje strane gledate.


Eloy – “Poseidon’s Creation” – PART II

Eloy je od prvih dana bio bombardiran s personalnim promjenama, tako da već sedamdesete ispraća sa samo jednim originalnim članom. Tako je ostalo do današnjih dana, Frank Bornemann je jedini koji se sjeća početaka i prvih nota.

Slavljenički box-set je ipak pomalo neobičan. Naime, pored tri izdanja albuma na vinilu, u pakovanju će pored bookleta i memorabilija biti tri identična CD izdanja, dakako, remasterirana.

Omot pakovanja je kombinacija omota albuma, što znači, veoma jaki art utjecaj Roger Deana.

Dakle, još jedna grupa je sišla s prašnjavih polica i pokušala si prokrčiti put obrastao korovom. Teško da je u tome uspjela, vremena su se promijenila, ali, ono što sigurno jest, doprijela je do stare garde kojoj su još uvijek friška sjećanja na „ona vremena“


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci