Black Sabbath – “Headless Cross”

Travanj – 1989.

Kad bend kojem su prognozirali u najboljoj verziji dva do tri albuma izda četrnaesti album onda je to znak da je nešto promaklo svima koji su lijepili takve prognoze. Kad pak bend svira muziku koju su kritičari „obožavali mrziti“ i prognozirali joj veoma, veoma kratki vijek, onda to ukazuje na manjak optičarskih radnji u blizini nadobudnih kritičara tog doba.

Prve i druge je demantirao, pomeo s njihovim stavovima i nebulozama u pisanju navedeni bend pod imenom Black Sabbath, koji tog travnja 1989. godine izdaje album „Headless Cross“, četrnaesti po redu.

Bio je to drugi album na kojem je vokalne dionice pjevao Tony Martin i ujedno prvi od ukupno tri („Headless Cross“, „Tyr“ i „Forbidden“), na kojima će bubnjeve svirati Cozy Powell.


Black Sabbath – “The Gates Of Hell” / “Headless Cross”

Dakle, kad se sagleda ova postava nameće se pitanje snage koja je izvirala ne samo iz imena već i muzike koju su stvarali, kako prije, tako i za vremena boravka u  grupi. Rezultat je skoro pa očekivan, „Headless Cross“ postaje najcjenjeniji album grupe u osmom desetljeću prošlog stoljeća, a mnogi mu pridaju veliki značaj i u cjelokupnom opusu grupe.

Za divno čudo album je toplo primljen i od kritike, tako da je promo turneja već u startu bila osuđena na uspjeh.

U skladu s atmosferom oko njega, album je dobro prošao i na top listama. Na Billboardu provodi osam tjedana, došavši do #115. mjesta. Vjerojatno bi postigao i bolji rezultat da je distribucija bila na nekom pristojnom nivou. Iz nepoznatih razloga, kad je album lansiran, medijski eksponiran i turneja bila u tijeku, albuma nije bilo na policama prodavaonica.

Iz tog doba datira i anegdota koju je Iommi ispričao medijima u to vrijeme. Naime, na dan nastupa u Torontu Iommi i Cozy su obišli najveću prodavaonicu vinila u gradu i, .. , u njoj nije bilo albuma na policama. Na pitanje zašto ga nema, odgovoreno im je da ga nema jer se ne prodaje.
Dakako, iritiran glupim odgovorom Iommi uzvraća: ‘Oh, it didn’t sell.’ How can it sell if you haven’t got the record in the shops?”

I naposljetku, 2005. godine Rock Hard magazin smješta album na #403. mjesto svoje velike liste „The 500 Greatest Rock & Metal Albums of All Time“.


Black Sabbath – “Headless Cross” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci