Ron Wood – “Gimme Some Neck”

Travanj – 1979.

Ron Wood izdaje treći solo album, “Gimme Some Neck”.

Album postiže skroman uspjeh, ali isto tako, postaje najbolje pozicionirani Ronov album na top listama. Penje se na #45. mjesto Billboarda, i oko tog mjesta se muva sljedećih trinaest tjedana. U biti, i pored relativno skromnog plasmana, album postiže odličan rezultat gledajući samu svrhu njegovog postojanja.

Naime, Ron Wood je u to vrijeme već tri godine član the Rolling Stonesa i rad u uskim okvirima grupe ga je očito sputavao. Možda i frustracija, jer u stvari, Ron nikada nije postao punopravni član grupe, već više kao “najamni gitarista“, na fiksnoj plaći. Drugim riječima, Ron je od prvog do današnjeg dana “najamna radna snaga” u Rolling Stonesima.

Pored apsolutne dominacije u skladanju tandema Jagger/Richards, Ron se teško mogao izraziti u okviru grupe, te je vjerojatno  i to okinulo neku frustraciju. Kao rezultat imam album “Gimme Some Neck”.


Ron Wood – “Seven Days”

Muzika na albumu je klasičan R&B, i oko nje se baš i nema puno toga reči. Pada mi na pamet jedna poredba i mislim da je najbliža stvarnoj ocjeni. Muzika na albumu bi mogla biti “b” strana singla matične grupe Rolling Stones. Mislim da ovo sve kaže.

Podatak da su na albumu sudjelovali skoro svi članovi Rolling Stonesa, od kojih Keith Richards najaktivnije, upućuje na gore izneseno.

Album u biti i nije loš kad se gleda u uskim žanrovskim okvirima. Ron je uvijek bio maštoviti gitarista, s kratkim, ali do kostiju ubitačnim solima. Kao kompozitor je samo slijedio klasičnu formu žanra i legislativu Rolling Stonesa. Ništa lošeg u tome, za onog tko voli ovu muziku.

Po izlasku albuma Ron odlazi na turneju i tom prilikom oformljava bend New Barbarians, koji će tijekom godina prerasti u njegov prateći bend. No, taj put je s njim na turneju krenuo i Keith Richards, dajući joj legitimitet matične grupe!

Sam omot je izradio Ron Wood. Poznata je njegova sklonost slikarstvu. Uz muziku, slikarstvo mu je druga ljubav i veoma uspješno organizira prodajne izložbe.

O Ron Woodu bi se još puno moglo reći, jer ovaj je čovjek bio svjedokom najvećih događaja u rocku šezdesetih i sedamdesetih. Počeo je kao bas gitarista s Jeff Beckom, nastavio sa sastavom Faces, bio kompanjon Rod Stewartu na početku solo karijere i još puno toga.


Ron Wood – “Gimme Some Neck” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci