Marianne Faithfull – „Marianne Faithfull“/“Come My Way“

Travanj – 1965.

Marianne Faithfull izdaje u jednom danu dva debut albuma!

Vjerujem da je ovo jedinstveni slučaj u povijesti diskografije, ne da netko izda dva albuma u jednom danu, već da izda dva prvijenca u istom danu. Tog Travnja 1965. godine na svjetlo dana su izašli istoimeni album “Marianne Faithfull” i “Come My Way”.

Dok album “Marianne Faithfull” sadrži autorske kompozicije i obrade, dotle “Come My Way” pokriva samo obrade, i to uz pratnju akustične gitare.

Marianne Faithfull je bila neizbježna osoba u to vrijeme. Pojavljivala se na svim mogućim događanjima i uspostavila tijesne veze s Mick Jaggerom. Stoga ne čudi da je njen prvi, a možda i najveći hit “As Tears Go By” djelo Micka i Keitha.


Marianne Faithfull – “As Tears Go By”

No, tu ne završava korelacija Marianne i Rolling Stonesa. Očito je bila muza sastava u tom periodu, jer je inspirirala nastajanje standarda sastava koji su postali klasici rocka. Tako se uz nju veže nastajanje vječne “Sympathy for the Devil”, s albuma “Beggars Banquet”, “You Can’t Always Get What You Want”, s albuma “Let It Bleed”.

Bila je i aktivni učesnik u kreacijama sastava. Pripalo joj je ko-autorstvo klasika “Wild Horses” i “I Got the Blues”, koje su se našle na albumu “Sticky Fingers”. Kraj ove liste dostojno zaokružuje kompozicija “Sister Morphine”, u kojoj je poslužila kao direktna inspiracija, a i pripalo joj je i ko-autorstvo nad njom.

Sve u svemu o Marianne Faithfull možemo misliti i govoriti bilo što, ali ne možemo joj zanijekati presudan utjecaj i suradnju s Rolling Stonesima i to u najplodnijoj fazi njihovog stvaralaštva.

I podsjetnika radi, njen najbolji album „Broken English“ će doći tek 1979. godine!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci