Pink Floyd – „It Would Be So Nice“

Travanj – 1968

Pink Floyd izdaju četvrtu singlicu, „It Would Be So Nice“.

Sam pojam singlica i Pink Floyd stavlja nedoumicu. No, kao što je sam Waters u to vrijeme izjavio, ako bend nema singlicu na top listama, onda de facto ne postoji. Bila je to istina, stoga u tom kontekstu treba promatrati ovo izdanje.

I pored te spoznaje ostaje poanta da je „b“ strana singlice, dakle ona manje bitna, „Julia Dream“, kojoj je autor Waters, u neku ruku „prava“ Pink Floyd kompozicija tog vremena, te se našla na kompilacijskom albumu „Relics“.

Bila su takva vremena i svatko je nastojao što dalje doći u nastojanjima da se probije na vrh. Pink Floyd je doduše imao tu privilegiju da je i pored stotina sličnih sastava i pored tu i tamo veoma loših recenzija nastupa ipak uspio ostati na površini. Prvenstveno zahvaljujući lucidnosti Syd Barretta, koji je ujedno bio i autor skoro cijelog opusa grupe.


Pink Floyd – „It Would Be So Nice“

Po njegovom odlasku, otvorila se ogromna rupetina, koju su Gilmour, Mason, Waters i Wright pokušali kako tako zakrpati. Jedan od rezultata je bila i „It Would Be So Nice“, koju je napisao Wright. Nije ni čudo da su se svi redom odrekli ove kompozicije, jer ruku na srce, očito da je nastala pod pritiskom prisutnosti na top listama. (kompozicija nije ni omirisala UK top listu!). Za bend njihove orijentacije bila je to skoro pa prodaja ideala, koja se u to vrijeme skupo plaćala.

Drugim riječima rečeno, zaboravite „It Would Be So Nice“, nije vrijedna truda. Ako već krećete tim putem, tu je „Julia Dream“!


Pink Floyd – „Julia Dream“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci