The Nice – “Elegy”

Travanj – 1971.

Prvi album super grupe Emerson, Lake & Palmer je već bio na policama trgovina, bend na turneji na kojoj je postavio temelje svog zvjezdanog statusa, a diskografska kuća Charisma izdaje album „Elegy“, grupe the Nice.

Na prvu i nije toliko nelogičan potez, Keith Emerson je netom raspustio grupu the Nice, a i s obzorom da je popularnost naseljenika grupe odlazila pod nebesa i sve vezano uz nju se prodavalo.

No, što jest bolo oči, kako onda tako i danas, jest sam sadržaj albuma.
„Elegy“ nije album grupe the Nice kojeg je snimala u studiju, nije niti kolekcija neobjavljenih snimaka koje stjecajem okolnosti nisu našle mjesto na službenim izdanjima (i time bar donekle dala legitimitet ovom albumu).


The Nice – “America (Second Amendment)”

Ne, ovo je album za čije se lansiranje doslovno greblo dno kace i (skoro pa) neselektivno na vinil otiskivalo „daj što daš“ iz ostatka ostataka opusa grupe the Nice.

Stoga, na albumu nema ni jedne snimke koja bi pobudila bilo kakav interes ili okinula znatiželju, na albumu nema ni jedne snimke koja u nekoj od varijacija nije izdana i dakako, na albumu nema ni jedne snimke radi koje bi itko posegnuo u džep i iskeširao iznos da bi ga poslušao. Da bi ga posjedovao, možda, ali samo kao „collectors item“ i ništa drugo.

Kao kruna svega, očito ne štedeći na izdanju, matična diskografska kuća angažira Hipgnosis za izradu omota, što se pokazalo dobrim poslovnim potezom, jer omot je u biti jedino što vrijedi na ovom izdanju.

I gle čuda, album kao takav, nikakav, dolazi na top listu albuma. Penje se do #5. mjesta nacionalne top liste.
Koja vremena!


The Nice – “Elegy” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci