Siena Root – “Revelation”

Swedish Root Rock Experience

Glazba je kao plamen, i ima svoj život.

Koliko god najnoviji autori težili nekim drugačijim načinima izražavanja, nostalgija temeljena na poštivanju korijena, načela i morala nasljeđa cijelih generacija je i dalje moćna u stvaranju i upijanju glazbe, bilo da je u obliku albuma inspiriranog određenim izvorom ili u obliku nenametljive obrade.

No, nije dovoljno samo se prepustiti putovanju niz uspomene, jer nostalgija svakako ima svoje mjesto u stvaranju glazbe, ali ako njezina upotreba ne dodaje ništa novo širem glazbenom krajoliku, onda nije kreativna, već se besmisleno ponavlja.

I plamen se gasi.

Kao jedan od najistaknutijih predstavnika švedske rock scene, prizemni i duboko ukorijenjeni u zvukove 70-ih, Siena Root besprijekorno hvataju bezvremensku bit tog doba i uspijevaju ga prenijeti u ovo vrijeme na jedinstven način, s ukupnim zvukom vrlo vlastitim unatoč brojnim referencama, stvarajući osebujan brend te isporučujući autentičan i privlačan izričaj koji ponekad može pružiti blistave užitke. Njihovi koncertni nastupi su definitivno krvotok sastava i često se razvijaju u divlje improvizirane performanse odakle crpe ideje za studijski rad.


Siena Root – “Coincidence & Fate”

Zaronite duboko u čudesno organski kozmos dinamične rock glazbe, uz neospornu odanost klasičnom pokretu roots rock zvuka, uz sve utjecajne elemente rock prošlosti, nadahnut teškim rifovima i udarnim ritmovima hard rocka, snažnim melodijama i reflektivnim harmonijama proga, te zelenim, rustikalnim i utješnim sjajem folk rocka, protkan psihodeličnom hipi kulturom, kaleidoskopskim acid rockom, ali i svetim mantrama blistavog indijskog ukusa, u kojem sitar, flauta i blues rock ponekad tiho, tajanstveno, ponekad bujno, ponekad tvrdo eksplodira prašnjavim stazama rock povijesti. Blues & soul snažan ženski vokal, osjećajan, strastven i s prekrasnom sirovom oštricom, magično vijuga stvorenim melodijama kroz međuigru instrumenata te u isto vrijeme zna ispričati svoje priče uzavrelo, egzaltirano i introvertirano.

Uz posvetu zvukovima prošlosti, ali s aktualnom revizijom, Siena Root ne prepisuje prošlost, već koristi ovu inspiraciju za stvaranje vlastitog zvuka; ne izmišlja ponovno žanr, već ga obnavlja na svim razinama. Zato retro ovdje ne znači nužno starinski stil.


Siena Root – “Dusty Roads”

Naime, prikladno naslovljen, ‘Revelation’ služi kao najsvestranija ponuda sastava u njihovoj dugoj karijeri, prikazujući zrelost bez gubitka energije i inspiracije da bi oblikovali impresivno fokusiranu cjelinu. To je mentalno putovanje kroz svjetlo i tamu, zvučni okvir koji se bavi prirodom i divljinom, ali i urbanom prašinom i korozijom.

Poput inspirativne preporoditeljske ode obavijene nekom vrstom analogne aure s vintage nijansama, ali s neizbrisivim znakom autentičnosti, ovaj album je također savršena mješavina slavne prošlosti i vlastite sjajne sadašnjosti, te utjeha prema neizvjesnoj budućnosti.

Ovo su pjesme, zvuk i osjećaj koji nadilaze vrijeme i prenose poruke s kojima se slušatelj može identificirati bez obzira na dob i porijeklo, dajući mu gotovo novo duhovno iskustvo.

Imam dojam da je ‘Revelation’ oblik otkrivanja. To je otkrivanje novog znanja u srcu poznatog. Ako se sve to poveže zajedno, tada postaje produktivno otkrivenje.

Bila to koincidencija ili sudbina, stvorili su album koji će poslužiti kao referentna točka za revidiranje i ažuriranje retro zvuka prikladnog za novu generaciju suvremenog senzibiliteta.

Vatra tinja, žar povremeno zažari, ali očito ima i onih koji uspijevaju ponovno razbuktati i očuvati plamen.

Stoga, prepustite se čudesnoj veličanstvenosti ovog albuma i opustite se u pravoj oazi osjetilnog uživanja i duhovnog posvećenja.


Siena Root – “Keeper Of The Flame”


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci