Elvis Presley – „It Happened at the World’s Fair“

Travanj – 1963.

“It Happened at the World’s Fair” je bio sedamnaesti album velikog Elvisa.

Bila je to godina u kojoj je the King polako, ali sigurno klizio u melodramatično okruženje srcedrapateljskih filmova kojima je dominirala tanka fabula romantičnog karaktera, njegovo ljepuškasto lice i par plavuša.

Većinu pjesama na albumu je napisao Elvisomkućni” kompozitor Don Robertson, koji je ujedno na albumu svirao i klavijature.

Album po inerciji dolazi na četvrto mjesto Billboarda, iako je u biti u potpunosti bio namijenjen i napisan kao soundtrack nastupajućeg, istoimenog Elvisovog filma.

S albuma je skinuta i singlica “One Broken Heart for Sale”, koja se nekako penje na jedanaesto mjesto Billboarda i time postaje prva singlica Elvisa Presleyja koja neće doći na Top 5 nacionalne liste.


Elvis Presley – “One Broken Heart for Sale”

Samo ovaj podatak u biti sve govori, jer Elvis je u to vrijeme imao božanski status i sve njegovo i od njega se instant pretvaralo u zlato. Zašto je tome bilo tako, ima nekoliko razloga, ali onaj osnovni je bio u tome što Elvis uopće nije imao kontrolu nad svojom karijerom. Pomalo čudno danas zvuči, ali od prvih dana suradnje između Elvisa i Pukovnika, ovaj preuzima kormilo i ne ispušta ga do posljednjeg trenutka Elvisovog života. Kontrolirao je apsolutno sve i tako doveo Elvisa u situaciju u kojoj se našao.

A situacija je bila pomalo konfuzna. Financijski, Elvis nikada nije više zarađivao, filmovi su mu nosili milijunske tantijeme, a i muzika koja je bila u njima.

No, na drugu stranu, muzika je izgubila velikana, jer Elvis je na pritisak Pukovnika, nakon prvotnog uspjeha i nakon što se etablirao kao superzvijezda ranog rock’n rolla, krenuo u sasvim druge vode, financijski daleko isplativije, ali muzički potpuno beskorisne i nevažne.

Elvisa je početak šezdesetih našao u biti kao filmsku zvijezdu. Snimao je u ritmu od jednog filma mjesečno, te su njegovi filmovi preplavili kino dvorane širom Amerike, ali i ostatka svijeta. I time se sve više udaljavao od svijeta muzike koji ga je i digao u nebesa. I da podcrtam, ne bez razloga!

Elvis je postigao to što je postigao, živio kako je živio i preminuo kako je preminuo.

Ali ostaje vječno pitanje, kako bi to sve skupa izgledalo da se nastavio baviti muzikom onako kako je počeo i osvojio svijet svojim bogatim, inovativnim i izazovnim izričajem. I gdje bi ga to odvelo?

To nikada nažalost nećemo saznati!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci