Osibisa – “Woyaya”

Ožujak – 1971.

Pomalo iznenada Osibisa netom nakon osnutka i lansiranja prvog istoimenog albuma skreće na sebe pažnju ne samo specijaliziranih već i main stream media.
Dakako govorimo o vremenu kad je „muzika bila način života“.

Svojim prvijencem, a i nasljednikom „Woyaya“ („Wɔyaya), Osibisa de facto stvara pod žanr koji se razvio ulijetanjem Miles Davisa u rock okruženje, ali i još više od toga. Postavlja temelje žanra koji će doći pod svjetla reflektora tek nakon mnogo godina. Dakako govorimo „world music“ ili skraćeno etno.

Drugim riječima, Osibisa je vjerojatno nesvjesno, pokrenula veliku lavinu koja je u njenoj verziji katalogizirana kao „ethnic fusion“, no njihova priča ide i dalje od te „ladice“.


Osibisa – “Beautiful Seven”

Interesantna je i postava ovog benda. Sastavljena djelom od muzičara iz Ghane, djelom s Kariba, a svi s boravkom u Londonu.

Priča o osnutku i početku djelovanja isto tako ima svojih bizarnih trenutaka. Kao prvo, pomalo nevjerojatno, grupa je za producenta ovog, a i prvijenca, dobila na raspolaganju nikog drugog do Tony Viscontija, album je sniman u prestižnom Air Studiju, a omot (prvih) albuma je kreirao, opet, nitko drugi do Roger Dean.
Kako su se zvijezde poklopile ovom bendu to povijest nije zabilježila, ali da su bile u konstelaciji, to sigurno jesu.


Osibisa – “Rabiatu”

U trenutku izlaska albuma “Woyaya” , opus Osibise biva postavljen rame uz rame opusu ranog Santane. U biti bila su to dva benda koja su na scenu donijela friške vjetrove protkane latino, odnosno afričkim izričajem.

I za kraj jedna iz osobnog arhiva. Album „Woyaya“ sam nekom čudom imao u rukama nedugo nakon izlaska. Bilo je to iznenađenje i fascinacija koja traje do današnjih dana. Sam omot je postao inspiracija mnogima, pa je tako moj susjed Frane Zanki svoju sobu oslikao slikom s omota.
Morao sam ovo podijeliti, jer kad sam prvi put ušao u njegovu sobu, slika prostorije mi je ostala u sjećanju za cijeli život.

Kolorit, impresija, dubina, mašta, … , kao i sam album!


Osibisa – “Woyaya” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradski Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci