Ray Shulman
1949. – 2023.

Preminuo je Ray Shulman!

Kad je davne 1970. godine Ray zajedno s braćom Derekom i Philom oformio Gentle Giant, u startu su bili jasni, moto benda će biti: “expand the frontiers of contemporary popular music at the risk of becoming very unpopular”. (izvor: Wikipeida)

Ova je izjava došla iz frustracije embrionalne inkarnacije benda pod nazivom Simon Dupree and the Big Sound, kad su na pritisak diskografske kuće izdali singlicu “Kites”. Singlica je čak došla na top listu, zauzevši #8,mjesto UK top liste singlica. Možda je povijesno i dobro što se to dogodilo, jer kao posljedicu imamo stav da bend više nikada nije izdao singlicu (iako je imao kompozicija s hitoidnim potencijalom). 

Gentle Giant je za cijelog kreativnog života gajio svoj izričaj, beskompromisno se boreći kontra svih trendova i struja. Iako su bili svjesni da se neće obogatiti, tijekom vremena su stekli kultni status, koji je ipak na kraju neke balade donio  i komercijalni uspjeh. Dakako u gabaritima progresivne muzike. Ne malu zaslugu u novom stoljeću za to snosi i Steven Wilson koji je remasterirao njihove albume, koji su pronašli put do novih generacija. Do te mjere da je na Wall Streetu osvanuo jednog dana veliki pano s najavom izlaska remasteriranog albuma „Power and Glory“!

Ray je kao i svi članovi benda bio multi instrumentalist, iako se službeno vodio kao basista. No, pored basa svirao je gitaru, violinu, violu klavijature, …, i da ne nabrajam dalje, jer sve te instrumente je svirao svaki član grupe. Tako su za održavanja koncerata neprestano mijenjali instrumente, da bi na kraju svaki svirao sve i time na nekom drugom polju ukazali na multi talentiranost svakog od članova. Ray se ipak izdvojio jer je bilo sam ili u suradnji s nekim od braće napisao većinu materijala ovog samozatajnog i velikog benda.

Na današnji dan, kad je preminuo, neće se spustiti zastave na pola koplja na Buckinghamskoj palači, BBC će možda donijeti neku crticu o njemu, a van Otoka, teško da će itko zabilježiti njegov odlazak.

Današnje vrijeme, vrijeme pile naopako, multimedijalnog idiotizma i posvemašnje zaglupljenosti masa, vjerujem da bi mu bilo i na čast da ostane tako.

Stoga, otišao je veliki čovjek, utemeljitelj velike grupe, grupe koja je samo htjela pridonijeti napretku ljudskog roda na muzičkom polju, iako je to imalo cijenu za koju danas vidimo kolika je.

No, i pored toga, još uvijek ima tu i tamo netko tko će sve skupa zabilježiti i odati poštovanje, i ovaj je portal jedan od tih.

Stoga, ovom velikom čovjeku laka zemlja!

Povezani članci