Miles Davis – “Bitches Brew”

Ožujak – 1970.

Miles Davis lansira album „Bitches Brew“.

Nakon što je komornim prethodnikom „In a Silent Way“ odškrinuo vrata fuziji, Miles na „Bitches Brew“ joj treskom otvara vrata. Bilo je to nešto novo, neviđeno, i s povijesne distance, van vremenski.

„Bitches Brew“ je jedan od, ako ne i najhrabriji album u povijesti moderne muzike. Album koji je svojim postojanjem unio pomutnju u jazz, ali i rock miljeu, generirao ogorčenost i pljuvanje u jazz puritanskom okruženju, ali album koji od trenutka izlaska nosi ono što malo koje muzičko djelo ima u sebi. Nepresušni izvor inspiracije na kojem se napajaju generacije i generacije glazbenika svih mogućih provenijencija.


Miles Davis – “Bitches Brew”

Opisati da je bend koji je Miles okupio za ovaj album predikatom „all stars“ baš i ne daje pun uvid u gabarite koje zauzimaju. Kredita radi, idemo redom. Na albumu su tri klavijaturista, Chick Corea, Joe Zawinul i Larry Young. Svako ime legenda sama za sebe. Tu je mladi genijalac koji će po napuštanju Milesa osnovati Mahavishnu Orchestra i poharati dvorane diljem zemaljske kugle, John McLaughlin. (čak se i jedna kompozicija na albumu zove po njemu!). Bubnjari su Jack DeJohnette i Larry White, udaraljkaši Jim Riley i Charles Alias, na basu Harvey Brook,  kontrabas svira Dave Holland, te Wayne Shorter na saksofonu. Društvo mu pravi Bennie Maupin na klarinetu i naposljetku, veliki i jedini, Miles Davis na trubi.
Svako ime kao Himalaja!

Album je nastao u samo par dana, proizašao iz jamova u kojima bi Miles samo dao osnovnu nit, da bi se cijela kompozicija razvila kroz improvizaciju. Ingenioznost pristupa do tada neviđena u modernoj muzici. Nije ni čudo da je i rezultat takav. No, moraju se dati i krediti producentu Teo Macerou, koji je ne jednom lijepio “kakofonijske“ fragmente u smislenu cjelinu. Drugim riječima, bez ikakve ograde može ga se tretirati kao ravnopravnog člana benda.


Miles Davis – “Spanish Key”

O ostavštini ovog albuma je deplasirano govoriti, jer je ogromna i do današnjih dana nije do kraja determinirana, jer album i dalje živi aktivnim životom. Ono što je instant generirao jest osnivanje (danas) velikih fuzijskih grupa. Spomenimo samo one koje su osnovali muzičari s ovog sessiona McLaughlin osniva Mahavishnu Orchestra, Chick Corea, Return to Forever, Larry Young s Tony Williamsom, Lifetime, Joe Zawinul i Wayne Shorter, Weather Report. Uglavnom, ono što će postati krema fuzije je disalo isti zrak u studiju i napajalo se na izvoru koji se zove „Bitches Brew“.
O utjecaju kojeg je ovaj album imao na sve moguće segmente moderne muzike je isto tako deplasirano pisati, jer bi za to trebale knjige volumena enciklopedije.

Pa i jedna druga činjenica baca blještavo svjetlo na ovaj album, ona komercijalna. Pored nagrada, do danas se „Bitches Brew“ prodao u milijun primjeraka. (u brojkama to izgleda ovako: 1 000 000!).

I za kraj citat Milesova službenog  biografa,  Quincy Troupea: “a cultural breakthrough: it sounded like the future”.


Miles Davis – “Bitches Brew” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!

*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci