JCM – “Heroes”

Ožujak – 2018.

Jon Hiseman je jedan od najkarizmatičnijih bubnjara u rocku opće. Njegov životni put je put neumornog umjetnika koji svakim novim projektom traži novo. Nerijetko i pronađe!

Slučajno ili namjerno, san mu se obistinio u obliku grupe Colosseum s kojom je pobrao sve što jedan umjetnik, bubnjar, ali i kompozitor u rocku može ubrati. Ovo u “rocku” ipak shvatiti uvjetno, jer je poniknuo u jazz okruženju, počeci su mu bili vezani za jazz, da bi eksplozijom krajem šezdesetih osnovao rock band Colosseum, koji je svoje uporište imao u jazzu.


JCM band (Colosseum) – „Skelington“

Prvim albumom “Those Who Are About to Die Salute You “, Colosseum stječe sljedbenike, da bi drugim, djelom konceptualnim albumom “Valentine Suite” pridobili i zadnjeg skeptika. No, sve je to bio uvod u ….

Za vrijeme koncerata u Manchesteru, gdje je nastupila druga inkarnacija benda, dogodio se onaj veličanstveni trenutak i rodio se jedan od najvećih živih albuma uopće “Colosseum Live”. Doduše koncerti su ponovljeni, jer magija je bila neodoljiva, te su i oni snimljeni i neke su snimke s drugog seta našle mjesto na albumu,

Bilo kako bilo, Jon Hiseman i ekipa su bili slavljenici trenutka!

Nakon Colosseuma i njegovog nasljednika Colosseum II, Hiseman se okreće svojim projektima za koje je znao da neće imati komercijalni odjek, ali očito ga je zadovoljilo to da može koliko toliko pristojno živjeti. Umjetnost i izričaj su bili prioriteti.


JCM band (Colosseum) – „the Kettle“

I tako dolazimo do 2018. godine, kad Jon Hiseman u jednom trenutku kontemplacije prihvaća svoju smrtnost i okreće se oko sebe. Ogromna armija ljudi, umjetnika, koji su ga bodrili ili ga podržavali je preminula, Mike Taylor, Graham Bond, Ollie Halsall, Jack Bruce, John Mole, Gary Moore, Dick Heckstall-Smith, Larry Coryell, Allan Holdsworth…

Kako bi se donekle odužio svima koji su zaslužni za ono što je u životu dobio, formira trio u kojem su još dva ex-Colosseum člana, Clem Clempson i Mark Clarke.

Trebao je to biti “porodični” bend, koji će odsvirati par koncerata u počast preminulima i ništa više. No, vijest o toj formaciji ex-Colosseum igrača dolazi do agencije koja je inče u prošlosti organizirala koncerte benda i njegove reunione u Njemačkoj, i sve dobiva sasvim drugu putanju.


JCM band (Humble Pie) – „I Want You to Love Me“

U Njemačkoj Colosseum dan danas uživa kultni status i poznati su njihovi koncert kad su se ujedinili samo za par njih i poharali Njemačke velike dvorane. Nakon reakcije iz Njemačke, trio odlučuje ući u studio i snima album “Heroes”, čije ime sve govori.

Znajući da je Jon Hiseman velikan na bubnjevima, Clem Clempson genijalac kojeg je Clapton svojevremeno odabrao za nasljednika i Clarka koji svojim basom daje ono karakteristično bendu, nije bilo sumnje u rezultat boravka u studiju.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci