Scorpions – “Forever and a Day”

Ožujak – 2015.

Izdavanje dokumentarnih filmova vezanih za muziku, a poglavito za grupe nastale u boomu šezdesetih i sedamdesetih, ne jenjava. Neupućenom se ljubitelju muzike u biti čini da svaki dan izlazi neki novi dokumentarni film, s povijesnim činjenicama, neobjavljenim snimkama, nepoznatim detaljima … iz svijeta muzike.

Pa u stvari, i nije daleko od istine.

Najnovije stiže iz tabora njemačke grupe Scorpions, dokumentarac “Forever and a Day”.

U filmu je donesena cjelokupna karijera grupe. Od ranih početaka pa sve do današnjih dana. I dakako, posljednja turneja, koja je bila označena kao finalna, je dostojno prezentirana. U biti, ta turneja je bila ugodno iznenađenje, jer Scorpions su imali svoju publiku, a vladalo je uvjerenje da je ta publika ipak posustala.


Scorpions – “Forever and a Day” / trailer

No, turneja je pokazala da ne samo da nije posustala, već je sa sobom povukla i novu, mlađu generaciju.
Slijedom toga, turneja je bila u potpunosti rasprodana.

U filmu se našla i posjeta Scorpionsa Kremlinu, 1991. godine, kad su imali susret s ruskim premjerom, Mikhail Gorbachevom. Bend je tom prilikom izveo svoj multiplatinasti hit, odu kraju “hladnog rata”, “Wind of Change”. Tom su prilikom sklopili i prijateljstvo s Gorbachevom. Stoga nije ni čudno, da se ovaj pojavljuje u filmu, govoreći baš o kompoziciji “Wind of Changes”.

I kako to obično biva, “farewell” turneja se pretvorila u “well” turneju i sastav je krenuo preko Atlantika. U Americi su ih lijepo dočekali, tako da je i novi album “Return to Forever”, ugledao najprestižniju top listu, Billboard.

No, to nije sve.

Godinu su okončali turnejom po Europskim gradovima, a sljedeće godine ponovo prelaze Atlantik, gdje nastavljaju turneju po USA, te se “spuštaju” u Južnu Ameriku. Završnica ovog pohoda se dogodila u Kini!

Prilično veliki put za bend koji je planirao “odraditi” nekoliko koncerata kao “finalnu” turneju!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci