UK – “UK”

Ožujak – 1978.

Jedna od rijetkih super grupa koja je koliko toliko opravdala svoje postojanje, grupa UK, izdaje prvi istoimeni album.

Povijest grupe je veoma kratka.

Po raspadu King Crimsonove inkarnacije s John Wettonom i Bill Brufordom, duo kreće u novu avanturu. Ne uspjevši uvjeriti velikog gazdu, Roberta Frippa, u ponovno formiranje banda, pozivaju Eddie Jobsona, violinistu grupa Curved Air i Roxy Music, te gitaristu Allana Holdswortha.

Grupa ulazi u studio i snima solidan debut, koji je nagovijestio bolje dane na progresivnoj sceni. Album je bio dobro primljen. Dobio je svoje mjesto na radio valovima, a i publika ga je te godine toplo primila.

Shodno tomu, prodaja nije bila zanemariva, čak dapače, za vrst muzike koju je nosio, bila je veoma zadovoljavajuća. Do kraja Rujna 1978. godine, prodao se u 250 000 primjeraka. (dakako, album se i nakon tog datuma nastavio prodavati!)


U.K. – “In The Dead Of Night”

2015. godine, muzički magazin Rolling Stone, ga smješta među 30 najboljih progresivnih albuma svih vremena.

Nažalost, sudbina nije bila naklonjena grupi UK. Nakon uspješne turneje na kojoj su promovirali album, u grupi ostaju samo Wetton i Jobson. Holdsworth je otišao radi muzičkog mimoilaženja (zalagao se za duže kompozicije!), a Bruford napušta grupu radi solo karijere.

UK nisu ostavili trag kojeg su trebali, jer očekivanja su ipak bila prevelika. Nažalost, u grupi je od prvih trenutaka njena života dolazilo do sukoba oko koncepcije, a to dugoročno, jednostavno nije moglo dati dobre rezultate.

Šteta, potencijal i to ogroman je bio tu.


UK – “UK” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci