Depeche Mode – “Violator”

Ožujak – 1990.

Tek sa sedmim albumom “Violator”, Depeche Mode se vinuo među zvijezde. Spretnim marketinškim trikovima, dosegli su vrhunac karijere. Nemojmo se zavaravati, nikakav marketinški trik ne bi pomogao, da album stvarno nije vrijedan.
Da pojasnim.

Kako bi prokrčili put albumu, na tržište se plasiraju dvije singlice, “Personal Jesus” i “Enjoy the Silence”.
Pun pogodak! Obje singlice dolaze na top 10 sa obje strane Atlantika.

Album izlazi i zasjeda na mjesta koja su mu omogućile singlice. Istovremeno lansira grupu u gornji razred muzičkog Olimpa. No, ni tu nije kraj. Sljedeće singlice se skidaju, te “Policy of Truth” i “World in My Eyes” isto tako ostavljaju debeli trag na listama.


Depeche Mode“Personal Jesus”

I na kraju, sve ovo skupa smješta album “Violator” na top ten Billboard 200, točnije rečeno, smješta ga na #7 mjesto.

Svi mediji koji se bave muzikom i ikakvom kritikom donose pozitivne recenzije, a neki i hvalospjeve. Ako je suditi o Lennonovoj uzrečici, da album vrijedi onoliko koliko se singlica sa njega može skinuti, onda su u pravu.

A to da su u pravu dokazuju i sljedeći podaci. 2003. godine, album se smješta na #342. mjesto na Rolling Stoneovoj listi “500 greatest albums of all time”. I u knjizi “1001 Albums You Must Hear Before You Die”, “Violator” je našao svoje mjesto.

Kako bih dočarao atmosferu oko ovog albuma, za kraj ću donijeti jednu crticu, koja na očiti način ukazuje o čemu se radilo. Naime, nakon izlaska albuma Depeche Mode su na turneji. Za vrijeme boravka u L.A., bilo je zakazano potpisivanje albuma u lokalnoj prodavaonici nosača zvuka. Organizator je očekivao par tisuća fanova, i shodno tome se organizirao ovaj događaj.

Na iznenađenje, toga dana se pojavilo 20 000 ljudi, što je bilo daleko više od mogućnosti i kapaciteta prostora i organizatora, te su članovi benda na brzinu evakuirani.

Nažalost, tih 20 000 ljudi se nije mirno razišlo, već je nastao opći kaos, te je red morala uvoditi policija.


Depeche Mode – “Violator” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci