Pa koji k…., Rogere?!

… eto, ovako nekako je izgledala reakcija fanova Pink Floyda na najavu Rogera Watersa da će ponovno snimiti kultni album ’The Dark Side Of The Moon’, jedan od najprodavanijih albuma u povijesti glazbe općenito, originalno izdan u ožujku 1973., znači, točno prije 50 godina. Svoj čin je objasnio time da ’’mnogi nisu prepoznali o čemu je on, ustvari, govorio dok je pisao taj album’’. Najavio je i da će ga objaviti već u svibnju 2023., a planira i turneju sa ovako ’ispeglanim’ Dark Sideom.

Stvarno ne treba trošiti riječi lamentirajući o tome šta album ’The Dark Side Of The Moon’ predstavlja u rock glazbi, ali moglo bi se reći da je to nešto najbliže svetom gralu u glazbenom smislu… epohalno, konceptualno i produkcijsko remek djelo.

Iako, Floydi su i nakon njega, a pogotovo je za to zaslužan sam Waters, snimili veličanstvene albume, ali nijedan nije postigao toliku slavu kao Dark Side.

I sad, sama najava da bi se moglo ići u bilo kakvu intervenciju ili izmjenu na jednom takvom albumu mnogi su shvatili kao čisto svetogrđe…, ali je li to baš tako?

Roger Waters ne radi ništa šta već mnogi autori nisu napravili prije njega, a upravo rade i U2. Prije njih su to napravili i Def Leppard, Sex Pistols, Radioheadi, John Lennon i drugi. Obično se ide na taj korak kada se želi nešto poboljšati ili eksperimentirati sa novim stilom na starim pjesmama. Ali tu svaka sličnost sa ovime šta Waters radi prestaje, jer on namjerava objaviti potpuno izmjenjeni Dark Side bez pristanka ostalih živućih članova Pink Floyda, Davida Gilmoura i Nicka Masona. Još nije jasno kako zakonski misli riješiti taj dio jer, iako je on napisao skoro cijeli album, ipak nije jedini vlasnik autorskih prava.

Kad smo već kod Gilmoura, ne mogu ne spomenuti njegovu svađu s Watersom koja traje već više od 40 godina, a koja je još više eskalirala upravo u vrijeme kada je Waters objavio da snima novi Dark Side. Povod eskalaciji je bio tweet supruge Gilmoura, Polly Samson, u kojemu je napisala da je Roger ’antisemit do srži, Putinov apologet i lažljivi zavidni magalomanijak’, a kao šlag na kraju, Gilmour je odmah lajkao taj komentar i napisao da se potpuno slaže sa svojom suprugom.

Ovdje se radi o tome da Waters za rusko-ukrajinski sukob krivi isključivo SAD i ukrajinsko vodstvo, dok je Gilmour, kao i većina, odmah stao na ukrajinsku stranu, a to je i otvoreno dokazao snimajući pjesmu ’Hey Hey Rise Up’ s ukrajinskim glazbenikom Andriy Khlyvnyukom odmah nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Dakle, čini se da je propala ikakva šansa da Waters i Gilmour zakopaju ratnu sjekiru i da još jednom nastupaju zajedno u humanitarne svrhe, o čemu se šuškalo posljednjih godina.

Ali dobro, ne pada mi napamet baviti se njihovim političkim afinitetima i stavovima, puno više mi je interesantnija njihova glazbena ostavština.

Šta možemo očekivati na novom Dark Sideu?
Teško je sada nagađati o tome, ali uvjeren sam da će biti produkcijski vrlo sličan Watersovom posljednjem albumu “Is This the Life We really Want” i njegovim Lockdown Sessionsima koje je objavljivao za vrijeme pandemije. Ono šta se mnogima neće svidjeti je velika vjerojatnost da će novi Dark Side biti Watersova platforma za politički obračun s neistomišljenicima. Ali jedno je sigurno, onom dijelu fanova Pink Floyda kojima nikad nisu sjeli “The Final Cut” ili Watersovi solo albumi, neće se svidjeti ni ovakav “The Dark Side of The Moon”.

Osobno nemam nikakvih problema s Watersovom odlukom da ponovno snimi Dark Side. Ako itko na svijetu ima pravo to napraviti, onda je to on. Bilo kakvo njegovo izdanje u obliku novog albuma ili ponovnog snimanja starog, kod mene je dobrodošlo.

I za kraj, poruka onima koji stalno ponavljaju da je Waters obični egoista koji je zavidan na uspjehu Pink Floyda bez njega… ej, nema apsolutno nikakve jebene šanse da bi Pink Floyd postao jedan od najvećih bendova svih vremena da nije bilo kreativne genijalnosti Rogera Watersa, i ne, nikakva virtuoznost Davida Gilmoura na Fenderu tu ne bi pomogla.

Oboje su vrhunski glazbenici, ali samo je Waters imao viziju, snagu i odlučnost da digne bend iz gliba u koji su upali nakon šta ih je napustio Syd Barrett. Svatko tko tvrdi drugačije je ili zlonamjeran, ili jednostavno ne poznaje povijest benda.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci