Dick Dale
1937. – 2019.

Ožujak – 2019.

U 81. godini preminuo je Richard Anthony Monsour, poznatiji kao Dick Dale!

Već u ranoj mladosti je dobio nadimak The King of the Surf Guitar, ne za ništa. Bio je pionir i u neku ruku “izumitelj” onoga što će tek pojavom Beach Boysa postati poznato kao “surf music”.

Bilo je to daleke 1961. godine kad je izdao singlicu na kojoj je bio instrumental „Let’s Go Trippin“. I što je još neobičnije za to doba, singlicu je izdao pod svojom tiketom!

No, Dick ima daleko više zasluga za modernu muziku od ovog inovativnog i nadasve nadahnutog singla. U potrazi za novim zvukom, počinje suradnju s Fenderom da bi napravio novu vrst pojačala. Kao rezultat te suradnje, pored ostaloga, svjetlo dana će ugledati prvo gitarsko 100-watno pojačalo. Bio je to doslovno početak revolucije koja će globalni utjecaj dobiti pojavom velikih gitarista epohe.

No, ni tu nije stao, s ovim pojačalom je išao do krajnjih granica, stvarajući pri tom distorzirani zvuk, koji će u raznim oblicima i formama obilježiti cijelu epohu.

I na kraju, ono po čemu će možda Dick ostati u sjećanje najširim masama. Njegova pjesma „Misirlou“ je jedan od stupova soundtracka kultnog filma „Pulp Fiction“

Stoga, ovom pra-pra-djedu Heavy Metala svi krediti!

A oni su još veći kad se zna, da su ga za direktnog uzora uzeli, Jimi Hendrix i Van Halen.


Dick Dale & The Del Tones – “Misirlou”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci