David Byrne – “Joan of Arc: Into the Fire”

Ožujak – 2017.

Tih je godina bilo očito da se David Byrne “navukao” na kazalište i mjuzikl.

Štoviše, navukao se na mjuzikle u kojima su glavne teme žene. Daleko od toga da sve skupa nastaje kao na tekućoj traci, prolaze godine od ideje do realizacije. U tim je intervalima Davidispod radara“, ali to si može dopustiti. Kad je David Byrne u pitanju, postojanost i neosporni art pristup radu priskrbili su mu auru velikog umjetnika. Što i jest!

Samo podatak da je još od sedamdesetih aktivan i to kao lider planetarno popularne art grupe Talking Heads, da bi po njenom raspuštanju pisao muziku za balete i paralelno izdavao solo albume. O kolaboracijama s ostalima iz branše je izlišno govoriti.

Davne 2005. godine našao se na “istoj valnoj dužini” s Fatboy Slimom i nastaje kostur budućeg mjuzikla o Imeldi Marcos, “Here Lies Love”. Snimanje je počelo tek 2010. godine, kad izlazi koncept album istog imena. Kako je tematika u originalu bila zamišljena za kazališnu izvedbu, 2013. godine mjuzikl “Here Lies Love” ima premjeru u The Public Theatreu u New Yorku. Uspjeh je bio ogroman, te je djelo ostalo na pozornici punih osam mjeseci (govorim o osam mjeseci, predstava svaki dan, gledalište puno!)


David Byrne – “Joan of Arc: Into the Fire” / trailer

U tom kontekstu ne čudi nastavak u obliku novog mjuzikla. Ovaj put se u fokusu našla francuska heroina Ivana Orleanska. Povijest ove (mitske) osobe je manje više znana, ali još nitko nije ovjekovječio njen život u ovoj muzičkoj formi. Doduše, prema izjavama samog autora, ovo i nije doslovno prepričana poznata priča o njoj, već će se radnja odvijati oko “”a pop star [who] decides to give in to the Joan obsession and tell her epic story in concert.
Intrigantno!

Glavnu ulogu u komadu igra nama malo poznata Jo Lampert, članica grupe tUnE-yArDs.

Sudeći po traileru, i znajući kakvu muziku stvara David Byrne, nema sumnje da je to još jedan “od onih velikih i tihih” projekata u muzičkom miljeu.

Premjera mjuzikla je bila 16. Travnja, dakako, u The Public Theatreu u New Yorku.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci