Van Morrison – „Duets: Re-Working the Catalogue“

Ožujak – 2015.

Van Morrison se odlučio na nesvakidašnji korak. Naime, odlučio je izdati album na kojem će svaka kompozicija biti otpjevana u duetu. Forma dueta mu doduše nije strana, jer je do današnjih dana pjevao u duetu s John Lee Hookerom, Ray Charlesom, Lonnie Doneganom, Mose Allison i Tom Jonesom. Pri tom je nesebično davao dio svoje duše, ali se istovremeno napajao na njihovim izvorima.

Rekli bi, obostrana korist!

No, ono po čemu je ovaj album poseban, jest simbioza mnogobrojnih umjetnika s Van Morrisonom, ali na njegovim malo poznatim kompozicijama. Namjerno su ispušteni standardi, a pogotovo njegovi najveći hitovi.

Ovaj pristup me pomalo podsjeća na „tribute“ JJ Caleu, kojeg je snimio Eric Clapton s prijateljima. Nemajući fokus na ni jednu kompoziciju, Van Morrison time dobija balansirani album, u kojem nema  velikih hitova, ali ni najslabije kompozicije.

Album se snimao u Belfastu, rodnom gradu Van Morrisona i također u Londonu. Producirao ga je Van Morrison i Don Was u kooperaciji s Bob Rockom.

Na albumu se kao „counterparty“ pojavljuju zvučna imena, Bobby Womack, Steve Winwood, Mark Knopfler, Taj Mahal, Mavis Staples, Natalie Cole, George Benson, Gregory Porter, Clare Teal, P.J. Proby, Joss Stone,Georgie Fame, Mick Hucknall, Chris Farlowe, Vanova kči, Shana Morrison, te naposljetku Michael Buble, u kompoziciji „’Real Real Gone“, s kojom otvara album.


Van Morrison, Natalie Cole – “These Are The Days”

Inače za one koji slabije poznaju ovog velikog umjetnika, par crtica o njemu.

Karijeru je počeo u grupi Them, koja je svojim prvijencem istog naziva probila top liste velikim hitom „Gloria“. Dakako, u ovom je kontekstu bitno naglasiti, da ju je napisao Van Morrison kao golobradi teenager. Kompozicija je doživjela mnogobrojne obrade i postala himna garažnog rocka i američkog punka. (Patti Smith – „Horses“)

Po napuštanju matične grupe, bilo je očito da će na sceni dominirati izuzetna i osebujna ličnost, koja je svoje blues korijene veoma brzo pomiješala sa soulom, a tokom vremena i s mnogobrojnim stilovima, koji su katalizirali Morrisonov izričaj i doveli ga ondje gdje je danas.

Ovaj sofisticirani i nadasve nadahnuti umjetnik je do današnjih dana osvojio šest (6) Grammya, te Brit Award, uveden je kao samostalni umjetnik u Rock and Roll Hall of Fame. Počasni je doktor na Kraljevskom Sveučilištu u Belfastu i Ulsterskom Sveučilištu. U Francuskoj je odlikovan medaljom „Ordres Des Artes Et Des Lettres“.
Sve to skupa jasno kazuje o kome se radi.

I da rezimiram, Van Morrison uz pratnju tolikih veličina, to jednostavno ne može biti loše!


Van Morrison – „Duets: Re-Working the Catalogue“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci