Dream Theater – “When Dream and Day Unite”

Ožujak – 1989.

Dream Theater izdaje prvi album, “When Dream and Day Unite”.

Na njemu se po prvi i zadnji puta pojavljuje pjevač Charlie Dominici, koji nakon izlaska albuma odlazi, da bi ga zamijenio James LaBrie.

Album je sastavljen većinom od materijala iz prethodnog razdoblja grupe, dok su se još zvali Majesty.

Dream Theater je osnovan 1985. godine od strane John Myunga na basu, Mike Portnoya, bubnjevi i John Petruccia na gitari, kao što sam već spomenuo, pod imenom Mayesti. Pod tim imenom ulaze u studio i snimaju demo trake.

Uskoro dolazi opomena pred sudsku tužbu, jer je već postojao bend pod imenom Majesty. Kako im ništa pametnoga nije padalo na pamet, otac od Portnoya, stari Portnoy, ulazi u kadar i sugerira ime Dream Theater, što je u stvari bilo ime kino dvorane u koju je gledao preko puta. Sugestija je pala na plodno tlo i tako se rodio sastav koji će svojim djelovanjem debelo obilježiti devedesete godine pa i one nakon toga.

Kako su demo snimke bile poprilično dobro primljene, bend se nadao da će isto tako proći i prvi album.


Dream Theater – “Afterlife”

No, to se nije dogodilo. Album prolazi nezapaženo, te je i diskografska kuća zategla odnose s bendom. Slijedom toga, kompletna promocija albuma se svela na rijetke nastupe po New Yorku u malim klubovima. To je dakako pridonijelo da tenzije u bendu narastu, te je uskoro Dominici izbačen iz grupe, koja je bez glavnog vokala nastavila djelovati nekoliko godina.

“When Dream and Day Unite” dobiva priznanja tek nakon što je album “Images and Words” pobrao lovorike, te postao komercijalno najuspješniji album grupe. Tada se publika a i kritika okreću prvijencu i daju mu, koliko toliko prolaznu ocjenu.

S albuma su isto tako skinute i singlice “Status Seeker” i “Afterlife”, koje, koliko znam, nisu ostavile nekog traga na top listama.

Dream Theater se nakon ovoga razvijao i pored kritika “da ne znaju komponirati”, stječu globalnu slavu svojim energičnim nastupima i progresivnim pristupom muzici koju sviraju.


Dream Theater – “When Dream and Day Unite” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci